Читај ми!

Прелевић за РТС: Пуномоћници оштећених из "Рибникара" сматрају да би Анкетни одбор угрозио тужилачку истрагу

Божо Прелевић, један од адвоката породица деце убијене у школи “Владислав Рибникар“, каже за РТС да су пуномоћници оштећених једногласни да би Анкетни одбор Скупштине Србије, који је формиран, значајно угрозио тужилачку истрагу. Плашимо се да неће бити сувише обзира према чињеници да се ради о малолетним особама, као и да ће се појавити велики део документације који ће обесмислити судски поступак, поручује Прелевић. Истиче и да се правда не утврђује на Анкетном одбору, него на суду.

Данас је одржана прва седница Анкетног одбора који је формиран како би се утврдиле чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Основној школи "Владислав Рибникар" и у селима на територији Смедерева и Младеновца. 

"Пуномоћници оштећених у овом предмету, и оних чија деца нису преживела и чија су деца повређена и трауматизована, једногласни су у страху да би Анкетни одбор у ствари значајно угрозио тужилачку истрагу и ми се плашимо банализација у парламенту где све служи за међусобне оптужбе и надгорњавање“, поручује Божо Прелевић.

Истиче да се плаше да би чињенице од значаја могле да изађу у јавност и пре суђења.

“Плашимо се да неће бити сувише обзира према чињеници да се ради о малолетним особама, као и да ће се појавити велики део документације који ће обесмислити судски поступак“, наводи Прелевић.

Наглашава да у овом тренутку не могу да кажу да Тужилаштво не улаже све напоре да сaкупи сву документацију и прикупи све доказе.

“Ако је то већ тако, не видимо потребу да паралелно са тужилачком истрагом траје истрага у парламенту“, додаје Прелевић и истиче да је то “контрапродуктивно и лоше за овај доказни поступак“.

“Уколико би се нашла права мера ствари која не би задирала у поступак и оно у шта по закону не сме да задире, наравно да су они као законодавна власт власни да оснивају Анкетни одбор. Такође су власни и да утврђују и траже документацију“, каже Прелевић.

"Сачекати да се оконча тужилачка истрага"

Ипак, напомиње, мисли да би било паметно сачекати да се оконча тужилачка истрага и у случајевима "Рибникар" и "Младеновац".

Указује да је пуномоћник родитеља који су изгубили децу и да су успели у намери да два месеца јавност не утиче на саму истрагу, иако се у медијима појављивало много неистина.

“Та трагедија је толико велика да не можете да све претворите у страначко доказивање. С друге стране, мислимо да решења која би требало овде да се предложе, за то је потребан озбиљан мултидисциплинарни тим који би обухватио и психологе, педагоге, разне стручњаке“, додаје Прелевић.

Поручује да би интенција требало да буде да се овако нешто не понови, а не да се "од овога прави циркус".

“Ту ће многи бити праведно и неправедно испрљани, а онда ћемо доћи у ситуацију да није битно шта је паметно предложити него да се прегањају преко медија“, наглашава Прелевић.

"Немам ништа против да Анкетни одбор заузима став о узроцима"

Истиче да је спреман да Анкетном одбору све детаљно објасни, пре свега да ово није страначка ствар.

“О неким узроцима, ја немам ништа против да Анкетни одбор заузима свој став, али бојим се да ће партијска већина шта год да буде прегласати, а да ћемо имати циркус у медијима“, рекао је Прелевић.

Наглашава и да се “правда не утврђује на Анкетном одбору, него на суду“.

“А узроци би могли бити предмет Анкетног одбора и уопште не доводим у сумњу жељу да отворе дискусију о томе, али да ту треба да буду врхунски стручаци и мултидисциплинарни приступ, али и да се узму у обзир нека истраживања“, рекао је Прелевић.

Ипак, напомиње, све то треба да се догоди тек када се заврши тужилачка истрага.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије