Читај ми!

Сунце је упекло, али право је време да купите пелет

Последњих дана нагло је повећана куповина огревног дрвета. Власници кажу да је цена у овом тренутку најповољнија. Нико не зна каква ће бити зима, па је огрев приоритет без обзира на то што је сунце упекло.

Две неспојиве ствари – врелина и набавка огрева, али само на прву помисао. На стовариштима ћете ретко некога видети, али мали камиони шпартају градом – развозе дрва, каже власник стоваришта Саша Петровић, који је пре подне купцима испоручио 15 метара кубних.

 "Као и сваке године, онај ко је навикао на време да купи, да не чека минут до 12, да унесе, да припреми, да се дрва осуше, да купи на време, он сад купује", каже Саша Петровић.

Још од марта пелет иде као алва, знатно је јефтинији од прошлогодишњег. Добра је понуда, а цена се усталила на 32.000 до 40.000 динара за тону.

Ако у огреву постоји хит производ, онда је то исцепкана палета од 1,8 кубика – кошта 19.000 динара, а висока је 1,80 метара. И дрво је нешто јефтиније, око 10.000 динара за кубик са превозом и исцепкано.

Ко се мало разуме у посао дрвосече, неће се много ценкати. "Почев од људи који секу у шуми дрво, то јест обарају, па извлаче на којекакве путеве, па претоварају у мање камионе, па у веће шлепере, па док дође код нас. Овде га ми, да ли сечемо, да ли цепамо, па онда тек муштерије убацују у шупу. Такорећи, седам-осам пута пређе преко руке", објашњава Саша Петровић.

"Србијашуме" удружењима пензионера стално испоручују огревно дрво по уговору за ову годину, али, саопштили су, и у складу са пословним могућностима.

На шумском путу кубик са порезом кошта 5.269 динара. Утовар и превоз плаћа купац, што знатно увећава цену. Вероватно због тога и нема интересовања, каже Петар Николић, председник Удружења пензионера Обреновац.

Смањено интересовање за угаљ

Нашег угља због потреба електрана и других приоритетних потрошача нема у слободној продаји, али су успели да на приватном стоваришту уговоре угаљ. Тона кошта 20.000 динара, каже Николић. И за угаљ је интересовање смањено јер потрошаче брине испорука, па су тако договорили да се прва од шест рата одбија тек кад се пензионер у дворишту увери да је угаљ квалитетан и да је тачна мера.

"Имамо редовно снабдевање угљем из Црне Горе, Пљевља, и понешто дође из Босне. У овом тренутку је тешко прогнозирати и тешко рећи, мада све ми се чини да ће цена огрева бити стабилна у наредном периоду", рекао је Петровић.

Слика огромних кућа у Калуђерици, иако су такве свуда, показује због чега је брига о огреву велика, а и цена је таква. Гас, пелет, струја, угаљ, дрво, клима, свашта је у понуди. Иако је најтеже за ложење, дрво је некако најсигурније. Корисници кажу да смедеревац најбоље огреје.

петак, 01. март 2024.
10° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво