Читај ми!

Савети за вожњу током врелих дана – на пут кренути одморан, неопходне чешће паузе

Како безбедно стићи на летовање и који су савети за вожњу на овако високим температурама за РТС открива Петар Величковић, експерт за саобраћај. Препорукa je да се креће искључиво када се добро наспавамо, да се током путовања праве редовне паузе, као и да аутомобил буде технички исправан и квалитетно припремљен.

На подручју целе Србије на снази су црвени и наранџасти метео-аларм, а жива на термометру данас ће достићи и 40. подељак. Због тога је важно да пратимо савете стручњака. Ако крећете на пут, будите одморни и током путовања правите паузе.

Петар Величковић, експерт за саобраћај и новинар сајта "Половни аутомобили", каже за РТС да је прва препорука да се на пут не креће по екстремним температурама уколико није неопходно.

Међутим, ако се тако и деси, саветује да се директно не улази у аутомобил који је дуго био на сунцу.

"Потребно је да отворимо сва врата, пртљажник, да се аутомобил проветри, да се температура смањи за неколико степени“, рекао је Величковић.

Други веома битан фактор, истиче, јесте клима уређај, који треба да буде исправан и чију темппературу треба прилагодити тако да путницима буде пријатно.

Стручњаци препоручују да разлика спољне температуре у односу на температуру у возилу буде неких 5 до 7 степени.

"Возачи не морају стриктно да се држе тога, јер ако је данас 40 степени, верујем да нам не би било пријатно да седимо у аутомобилу на 33 степена. Значи, потребно је прилагодити температуру клима уређаја на онај ниво у којем је свим путницима у возилу пријатно“, рекао је Величковић.

Уколико немамо климу, каже, возило треба проветравати с времена на време.

Пре пута урадити квалитетну припрему возила

Међутим, најбитнија ствар је да возач буде у стању да може да контролише целу ситуацију око себе, да у што дужем интервалу буде одморан, истакао је Величковић.

Према његовим речима, највеће оптерећење је када уђемо у гужву и када кренемо да возимо по систему крени-стани, посебно на прилазима граничним прелазима.

"Када возимо ауто-путем, аутомобил није под неким великим оптерећењем. Дакле, мотор се не напреже превише, управљачки систем, мењач. Све то негде функционише како треба, до тренутка када дођемо у ситуацију да морамо нон-стоп да кочимо, да крећемо, када смо у гужви“, рекао је Величковић.

Веома је важно, истиче, да се пре пута уради квалитетна припрема аутомобила.

"Може да се деси да је неки део за замену, да су сервисери у гужви, да смо ми у гужви, али је битно да када кренемо на пут да је аутомобил технички исправан, да имамо у гепеку све оно што је неопходно", рекао је Величковић.

Оно што је по обавези, по закону, то је прва помоћ, троугао, сет сијелица, подсећа Величковић и додаје да све то доноси и одређену дозу психолошког мира.

Препорука да се путује дању

Многи крећу на пут ноћу, а за то се често одлучују да би избегли гужве или високе температуре, чак и да не пропусте да стигну на дестинацију у раним преподневним сатима и не изгубе први дан аранжмана.

"Међутим, лекари увек кажу, ми смо програмирани да ноћу спавамо, да нам се мозак одмара, да нам се тело одмара. Зато и не препоручују да се креће ноћу на пут. Препорука је да се креће искључиво када се добро наспавамо, када смо одморни, да се током путовања праве редовне паузе", рекао је Величковић.

Неопходно је, каже, и да на сваких два сата по овако високим температурама паузе трају од 5 до 15 минута. 

"Још једна ствар иде у прилог дневној вожњи. Наиме, уколико дође до неке непредвиђене ситуације на путу, сва је прилика да ћемо преко дана брже решити такву врсту проблема. Просто, много више ауто-сервиса, апотека, здравствених установа, продавница ради дању", рекао је Величковић.

Када су у питању дуже дестинације, препорука је да у аутомобилу имамо и противпожарни апарат, јер он заиста може буде од помоћи у екстремним ситуацијама, наводи Величковић.

"У колима је препоручено увек имати резервне количине моторног уља, затим течности за брисаче, антифриз уколико дође до веће температуре у мотору. То су неке ствари које могу да нам помогну у екстремним ситуацијама", рекао је Величковић.

"Многи кажу да одмор заправо почиње одмах кад седнемо у аутомобил, а не кад стигнемо на дестинацију, тако да и сам тај пут треба да буде нека врста уживања", закључио је Величковић.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара