Читај ми!

Поплаве оштетиле и оранице - шта ће од рода остати

Јунске поплаве, у више од 50 градова и општина оштетиле су путеве, мостове, али и оранице. Уништени су пшеница, јечам, воћњаци. Штете се још збрајају, а у скоро свакој локалној самоуправи говори се о милионским износима. Шта ће од рода остати?

У пољопривреди штете од поплава у шабачком крају достигле су 150 милиона динара. Од изливене реке и канала у шабачком насељу Горња Врањска највише штете има у повртњацима. Породица Јосиповић остаће без рода и прихода, јер сав засад из 30 поплављених пластеника морају да баце.

"Највише смо имали парадајза и краставаца, он нам је највише страдао, не можемо да уђемо испод фолије да радимо - да бисмо могли нешто друго да произведемо до краја, сами не знамо шта ћемо, јако тешка ситуација", рекоа је Бобан Јосиповић из Горње Врањске.

На територији јагодинске општине, према до сада пописаној штети, више од 650 хектара површина засађених житарицама и повртарским културама потпуно је уништено.

"Немамо ништа, све је вода поплавила, нема ни лука ни кромпира, ништа нема. Све нам однела вода", каже Милан Милановић из Ивковачког Прњавора.

Неке парцеле које се налазе уз сливове река и бујичних потока, под водом су данима и ту се не може очекивати никакав род.

Владан Милутиновић, председник Месне заједнице Драгошевац каже да нема шансе и додаје да је ту насип, камен, шодер и тешке машине би морале да избацују.

И пољопривредници у селима између Чачка и Краљева не знају одакле да почну сезонске послове. У Катрзи доста парцела је још под водом.

"Ево, рецимо, овде комшија има два хектара, детелине, и не може да се уђе да коси, а друга ствар нема ни канала како треба. Девет пута смо ми овде сви поплављени", каже Рада Ђокић из села Катрга код Чачка.

На скоро стотину хектара пријављена је штета у општини Брус. Страдале су скоро све пољопривредне културе, а набујала Расина срушила је и мост у Лепенцу одсекавши од села истоимени манастир и пољопривредно земљиште.

"Ми смо то привремено нешто правили, таман направимо дође вода и однесе. Ево почињу сад малине да се беру, људи не могу да приђу ни тамо ни овамо, то пропада", испричао је Мирослав Милосављевић из Лепенца код Бруса.

У трстеничкој општини поплављено је 500 ха обрадивог пољопривредног земљишта. Комисије обилазе терен.

"Битно је да они попишу све што је њима уништено, да комисије из јединица локалне самоуправе изађу, утврде да се то стварно тако догодило, пошаљу нама захтев, а ми ћемо наћи начин како да грађанима то надокнадимо. Да ли ћемо надокнадити у новцу или у роби, то ћемо још да видимо", рекла је Јелена Танасковић, министарка пољопривреде.

У Почековини, селу надалеко познатом по повртарској производњи, под водом је око 100 ха најплоднијих ораница, а многе културе пољопривредници нису осигурали.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије