Читај ми!

Срби, протерани из Свињара, обележавају сеоску славу у храму Светог Димитрија у северној Косовској Митровици

Из безбедносних разлога, први пут од постојања села Свињаре, у јужном делу Косова и Метохије, сеоска слава или молитва обележава се ван цркве Света Недеља у том месту. Житељи села протерани су с вековног огњишта након мартовског погрома 2004. године, када су им Албанци спалили куће.

Од 580 Срба који су у 140 кућа живели у Свињару, на само три километра од центра северног дела Косовске Митровице, данас нема ниједног Србина.

"Гарантовали су нам безбедност, Француски Кфор, међутим од те безбедности није било ништа. Све што су људи добили као донацију, све је то спаљено, покрадено, рачунајући и тракторе, краве са теладима. Почели и напади негде крајем октобра. И ја сам био тамо па сам се вратио, нисам био сигуран да ћу кад легнем да ујутру осванем", прича Милорад Радивојевић из Свињара.

Радомир Марковић, 73-годишњак, који је рођен у Свињару, тврди да је ово било једно од најбогатијих села на Косову и Метохији. Мештани су имали 700 хектара ораница, иригациони систем Ибар Лепеница, сточарске фарме.

"Тамо нам је све остало. Тешко је, све рушевине, све спаљено. Полиција нас је пратила, али оних два, три сата останемо тамо, опустимо се, вратимо у детињство које смо тамо провели", подсећа се Марковић.

Сеоску славу мештани Свињара обележавају сваког деветог четвртка од Васкрса.

"Вековима смо тамо одржавали молитву, секли колач, а сад због безбедносних разлога одлучили смо да овде одржимо то", каже Милорад Васић, колачар.

Анђелија Анђелковић поручује да ће чим прилике то буду дозволиле они тамо прославити молитву.

"Надамо се идуће године", очекује Анђелковићева.

Ове године окупили су се у храму Светог Димитрија у северном делу Косовске Митровице. Пресечен је колач, одржана молитва за здравље и литија око цркве. 

понедељак, 02. октобар 2023.
16° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"