Читај ми!

Српски и бугарски војници вежбали гађање на полигону "Шабла"

Министарство одбране саопштило је да су наши војници на полигону "Шабла" у Бугарској показали висок ниво прецизности током гађања циљева у ваздушном простору.

Српски и бугарски војници вежбали гађање на полигону "Шабла" Српски и бугарски војници вежбали гађање на полигону "Шабла"

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић предводио је делегацију Министарства одбране и Војске Србије која је данас на полигону ”Шабла” недалеко од Варне присуствовала бојевим гађањима циљева у ваздушном простору које су извели припадници Војске Србије и Бугарске армије.

"Висок ниво прецизности и изванредни погоци наших припадника учинили су успешним и овогодишње гађање циљева у ваздушном простору на полигону 'Шабла'. Тиме је завршено седмо гађање које припадници нашег Ратног ваздухопловства и ПВО изводе са колегама из оружаних снага Републике Бугарске", саопштило је Министарство одбране.

Погођени су сви циљеви предвиђени за уништење чиме су, истиче се, и овога пута и ракетне јединице за ПВД и ловачка авијација показале одличну оспособљеност посада и послуга.

Државни секретар Старовић и начелник одбране Бугарске армије адмирал Емил Ефтимов, у присуству команданта Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковника Душка Жарковића, честитали су припадницима јединица противваздухопловне одбране који су данас реализовали гађање.

По повратку са положаја, са посадама, као и са руководиоцима гађања - начелником штаба у Команди РВ и ПВО бригадним генералом Горданом Павловићем и командантом 250. ракетне бригаде за ПВД бригадним генералом Тиосавом Јанковићем, разговарали су о и њиховим утисцима и значају искуства које се стичу на оваквим гађањима.

По циљевима у ваздушном простору изнад Црног мора, припадници 250. ракетне бригаде дејствовали су из ракетних система "нева“ и "куб“, а припадници 204. ваздухопловне бригаде ракетама ваздух–ваздух из авиона МиГ-29.  

Данашњем гађању претходиле су припреме борбених послуга јединица за противваздухопловна дејства на полигону "Шабла" и припадника авијацијских јединица на аеродрому "Балчик", а циљ ових бојевих гађања је унапређење укупне способности јединица Ратног ваздухопловства и ПВО за заштиту ваздушног простора Републике Србије и прилика за припаднике ових јединица да се у пракси увере у могућности средстава ратне технике у наоружању Војске Србије.

Припадници Војске Србије су по циљевима у ваздушном простору са црноморског полигона "Шабла“ први пут дејствовали 2010. године.

Завршном гађању на полигону "Шабла" присуствовали су помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, амбасадор Републике Србије у Софији Жељко Јовић и изасланик одбране Републике Србије у Софији потпуковник Жељко Симић.

недеља, 24. септембар 2023.
16° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"