Читај ми!

Ванредно у Врњачкој Бањи, Александровцу и околним селима, бујичне поплаве оштетиле путеве и усеве

Због обилних падавина у Врњачкој Бањи ванредна ситуација је од суботе. После дводневне олује праћене градом, ванредно је и у 20 месних заједница Александровца. Бујични водотоци причинили су велике штете на инфраструктури, у домаћинствима, пољопривредним усевима и засадима.

Ситуација у Александровцу од јутрос је стабилна. Река Расина и њене притоке повукле су се у корита. Највеће штете бујице су причиниле Горњој Жупи. У селу Бзеница тридесетак домаћинстава одсечено је од света, а у Рогавчини нема ни моста, ни пута. 

Драгица Стаковац из села Плеш каже да је било језиво и да се све смрачило током невремена.

Горан Штрбановић, председник МЗ Рогавчина каже да је пролаз аутомобилом и даље немогућ.

Поплављени су усеви, засади воћа. Што је заобишла бујица добрим делом уништио је град. Комисије су на терену и процењују штету.

Др Мирко Михајловић, председник Општине Александровац рекао је да је то више од 150 милиона.

"Јер практично неки мостови који су врло битни су малтене сада ван упоребе. За њихову тоталну реконструкцију потребно  око 20 милиона. Затим путна инфраструктура је потпуно уништена. Многи асфалтни путеви су пресечени, откинути", каже Михајловић.

На Врњачку Бању, за непуна два сата, јуче се сручило 100 литара кише по квадратном метру. Набујали потоци и Врњачка река тутњали су улицама. Срушено је седам мостова, поплављени су станови и основна школа у којој ни сутра неће бити наставе. Десетине породица је евакуисано и смештено у хотеле.

Гост из Зрењанина испричао је да је било страшно и да тако нешто није видео никада.

На терену су све надлежне службе. 

"Штете су вишемилионске, хотели нису били угрожени. Овај део који је оштећен ће брзо бити враћен у функцију, али оно што је најважније, није било жртaва ни повређених", каже Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања.

У приградским насељима Грачац, Врњци и Руђинци бујице су збрисале усеве, уништиле засаде боровница. Ванредна ситуација у Врњачкој Бањи и даље је на снази, а превентивно су уведена и 24 часа дежурства.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво