Читај ми!

Тринаестогодишњи Лука болује од леукемије, хитно му је потребан донор матичних ћелија

Педесетпетогодишњи Предраг Слијепчевић је пре 15 година оболео од леукемије. Водио је борбу и победио. Данас је здрав и помаже онима који пролазе кроз слично искуство. Тренутно се налази у Ужичком округу где помаже у прикупљању матичних ћелија за тринаестогодишњег Луку Босиљчића. Њему су неопходне матичне ћелије за лечење опаке болести која му је откривена пре три месеца. Предраг позива грађане да одвоје 15 минута од свог времена и јаве се најближем месту за трансфузију крви у свом граду, без обзира на пол и крвну групу, како би се тестирали ради утврђивања подударности матичних ћелија са Лукиним.

Предраг Слијепчевић наводи за РТС да се Лука налази већ два месеца у болници и да прима терапију док чека трансплантацију.

"Лука, нажалост, није завршио са својим другарима седми разред, али верујем да ће успети да добије те оцене. Он је последња два месеца у болници, тамо ће остати још сигурно два-три месеца, ако не и четири. Али шта је једна школска година, важно је да се Луки спасе живот", каже Слијепчевић.

Указује да су са акцијом кренули управо из Ужичког краја јер је, према његовим речима, већа шанса да се ту пронађе давалац чије би матичне ћелије биле подударне са Лукиним.

"Ми смо кренули из Ужичког краја зато што је највећа шанса да се пронађе давалац који је подударан управо у овом крају, и самим тим би Лука имао шансу од 30 одсто, 30 одсто би била већа шанса за успешну трансплантацију, а то је огроман проценат", наводи Слијепчевић.

Указује да се велики број Ужичана и Ужичанки одазвао позиву. 

"За двадесетак дана ми имамо између 2.600 и 2.700 новоуписаних у ужичком крају. Данас смо били на Златибору, прикупљена су 222 узорка", каже Слијепчевић. 

Позива грађане да одвоје 15 минута од свог времена и јаве се најближем месту за трансфузију крви у свом граду, без обзира на пол и крвну групу, како би се тестирали ради утврђивања подударности матичних ћелија са Лукиним.

"Данас смо били на Златибору, велика акција је 14. јуна у Ужицу, а 20. идемо за Пријепоље. Важно је подићи свест људи, важно је да наши људи разумеју да је ово начин да некоме спасемо живот, не само Луки", поручио је гост Београдске хронике.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво