Читај ми!

Отворена нова писта на аеродрому "Никола Тесла"; Вучић: Једно од највећих улагања

Нова полетно-слетна писта отворена је на београдском аеродрому "Никола Тесла". Председник Александар Вучић поручио је да је пуштање нове писте једно од највећих улагања у аеродром од његове изградње. Истакао је и да је аеродром постао један од најлепших не само на југоистоку Европе, већ у целој Европи.

Председник Александар Вучић изјавио је, на отварању нове полетно-слетне писте на београдском аеродрому "Никола Тесла", да се београдски терминали развијају и да се напредује на најбржи и најмодернији начин, као и да је аеродром постао један од најлепших не само на југоистоку Европе, већ у целој Европи.

"Имаћемо сада и другу писту, а за мање од годину и по дана користићемо две писте. Авиони могу да слећу и уз готово најнижу видљивост, дакле то је додатна опрема коју су Французи уградили. Када се готово ништа не види и тада ће авиони моћи да слећу на београдски аеродром", нагласио је Вучић и захвалио француском концесионару "Ванси ерпортс".

Рекао је да је то веома важно, јер је сваки први утисак који неко има са страном земљом управо аеродром.

"И ту ће моћи да виде један од најлепших цветова у поређењу са свим другим аеродромима на нашем континенту", додао је Вучић.

Навео је да су у прва три месеца ове године у Србији 40 одсто увећани приходи од туризма у односу на прва три месеца прошле године.

"Увећан је број и долазак људи са азијског континента, а тек ћемо да радимо на томе. Проширили смо мрежу путника 'Ер Србије' и захвалан сам 'Вансију' што није радио ништа против, већ у договору са 'Ер Србијом', јер колико напредује 'Ер Србија' толико је боље за аеродром и обрнуто", рекао је Вучић.

Председник истиче да се сада поносимо аеродромом "Никола Тесла".

"Једна од пет најбољих ствари које смо урадили је концесиони уговор. Сада се поносимо нашим аеродромом", рекао је Вучић приликом обиласка нове полетно-слетне писте.

Вучића је са техничким спецификацијама писте упознао генерални директор београдског аеродрома Франсоа Беризо.

"Други смо по стопи пораста броја туриста у Европи, а то су јако важне ствари за наш буџет и нашу земљу", навео је Вучић.

Вучић је рекао да ће након ремонта постојеће писте капацитет аеродрома са шест милиона путника бити повећан на 14 милиона путника.

Указао је и да је авио-компанија "Ер Србија" мудро пословала и да је тренутно на њиховом рачуну 200 милиона евра и да је то велики успех и најбољи резултат до сада.

Истакао је да су летови "Ер Србије" до САД веома популарни и да, иако лет Београд–Чикаго у прве две године неће доносити профит, се на дуже стазе ће се исплатити.

Беризо: Циљ да аеродром "Никола Тесла" постане ново чвориште југоисточне Европе

Генерални директор београдског аеродрома Франсоа Беризо рекао је да је циљ компаније "Ванси" да Београд и аеродром "Никола Тесла" постану ново чвориште југоисточне Европе у ваздушном саобраћају.

"За нас писте имају посебно место, то је простор који нас повезује, срце аеродрома, мајка, где смо и где ћемо бити, наша прошлост, садашњост и будућност", рекао је Беризо.

Додао је да изградња писте није била лак задатак и да је за три и по године, од 2020. године када је почела изградња, много тога урађено.

"Нова полетно-слетна стаза дуга је 3,5 километра, 100 метара је дужа од постојеће, укупне површине од око 210.000 метара квадратних. Пројекат укључује и изградњу припадајућих маневарских површина и четири нове рулне стазе, док ће постојеће три бити реконструисане", рекао је Беризо.

Указао је да је циљ да се омогући да аеродром "Никола Тесла" опслужи 15 милиона путника.

Истакао је и да се очекује да комплетна реконструкција буде завршена у првој половини 2024. године и додао да је то успех целе европске заједнице и захвалио се посебно "Ер Србији".

"Захваљујем 'Ер Србији' на подршци, за нас је ово веома важно партнерство. Желимо да се развија и да 'Ер Србија' напредује", рекао је Беризо.

Поручио је да је велика част што на београдском аеродрому ради велики број стручних људи без којих тај пројекат не би био овако успешан.

"Планирано је да сви кључни радови на инфраструктури аеродрома буду готови до краја године, а комплетна реконструкција целе писте у првој половини 2024. године", додао је Беризо.

Објаснио је да је нова глава писта опремљена и системом за слетање при условима смањене видљивости и да опслужи све врсте ваздухоплова.

Кошар: Аеродром "Никола Тесла" иде ка томе да постане регионално чвориште

Аеродром "Никола Тесла" иде ка томе да постане регионално чвориште, које на природан и једноставан начин повезује економске центре Балкана и југоисточне Европе, изјавио је амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар поводом пуштања у рад полетно-слетне стазе на београдском аеродрому "Никола Тесла".

Кошар је подсетио да су млади српски официри 1908. године вежбали да лете на француском авиону "Фарман 4".

"Током Првог светског рата, 1915. године, генерал Жофр је дефинисао основе француско-српске сарадње шаљући у Србију експерте и авионе и организујући обуку у Француској за српске пилоте и авиомеханичаре", рекао је Кошар.

Према његовим речима, модел јавно-приватног партнерства се показао као гарант ефикасности и брзине.

"Ово је поготово тачно у секторима који су есенцијални за економски развој земаља у европском путу попут транспорта и инфраструктуре, третмана отпада, управљања водомом и енергијом", навео је Кошар.

Додао је да проширење аеродрома "Никола Тесла" преноси присуство француске економије у другу димензију, која је, како каже, поравнана са намерама француског председника Емануела Макрона и француских властима да искују дуготрајно партнерство са Србијом.

"Француска је задовољна и захвална да буде асоцирана са овим постигнућем, које је већ успех", истакао је Кошар.

Нова писта је једна од највећих инвестиција на београдском аеродрому и замениће постојећу, која ће ускоро бити реконструисана.

Када се заврши њена реконструкција, уметнута полетно-слетна стаза постаће паралелна рулна стаза и служиће као писта по потреби, у случају да главна не може да се користи.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво