Читај ми!

Шведска обележава Дан државности и 500 година независности

Шведска обележава Дан државности и 500 година независности. Тим поводом у Београду организован је програм под називом "Сарадња за одрживост".

Сада је важније него икад пре неговати оно што нас спаја, једна је од порука са прославе Националног дана Шведске. Амбасадорка Шведске истиче подршку Србији и говори о крају шведског председавања Савету Европске уније.

"Током нашег председавања, Шведска је напорно радила на промовисању вредности Европске уније, као што су демократија, људска права, владавина права и одрживост животне средине. Шведска више од 20 година подржава ЕУ реформе у Србији као један од њених највећих билатералних донатора. Овде смо највећи билатерални партнер у реформи животне средине. Србија је ту напредовала значајно у последњих неколико година. Напори локалних невладиних организација и општина били су кључни у подизању свести и мобилизацији заједница ка одрживим праксама", наводи Аника Бен Давид, амбасадорка Шведске у Србији.

У овим тешким временима, Шведска високо на агенди држи европске вредности, оцењују у Делегацији Европске уније.

"Многима сте узор који води ка отвореној, демократској, праведној, инклузивној и одрживој Европској унији", каже Пламена Халачева, заменица шефа Делегације Европске уније

Део Културне размене и сарадње Србије и чланица ЕУ је и изложба "Примењена носталгија", на којој су представљене фотографије аутора из Србије и Шведске настале током њихових посета престоницама двеју земаља.

"Овакве изложбе помажу да се разбијају предрасуде и са једне и с да друге стране, а то је једно од највећих изазова са којима се суочавамо у преговарачком процесу", каже Мирослав Гачевић, в. д. помоћника министра за европске интеграције Републике Србије.

Поред концерта и изложбе, до осмог јуна у културном центру Силоси и други догађаји - радионице за децу, циркуски перформанс, панел дискусија о циљевима одрживог развоја, представљање пројеката у области заштите животне средине.

недеља, 24. септембар 2023.
15° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"