Читај ми!

Више од 2.000 људи чека судбоносно "да" – колико смо спремни на завештање и донирање органа

На Национални дан донора на трансплантацију бубрега, јетре, срца, плућа, рожњаче чека више од две хиљаде пацијената. На листи чекања за нови бубрег у Дечјој клиници у Тиршовој је више од тридесеторо деце. Да би тај једини спасоносни лек стигао на време за све који чекају – неопходно је једно "да" у најтежем тренутку. Сандра Живковић, којој су пре десет година трансплантирана плућа, поручује да данас живи пуним плућима. Трансплантациони хирург Војномедицинске академије Дарко Мирковић наглашава да без помоћи грађана програм трансплантације као терапијска процедура у медицини не може да постоји.

Трансплантација плућа се још увек не ради у Србији. Сандра Живковић је пре десет година имала трансплантацију плућа у Бечу и истиче да данас живи потпуно другачији живот.

"Могу да кажем да сам добро и да стварно живим пуним плућима, што раније није био случај", наглашава Живковићева.

Објаснила је да од рођења има цистичну фиброзу и да је постала свесна у пубертету колико је та болест тешка.

"Апелујем на државу и на све људе који могу да допринесу. Трансплантација плућа се не ради у Србији, није се радила ни тада, ни сада. Некако се плућа најмање спомињу и многи људи чекају на трансплантацију. Ја знам неке људе који су нажалост преминули, јер нису доспели до трансплантације плућа. Надам се да ће се то променити", поручила је Живковићева.

Према речима проф. др Дарко Мирковића, 23-годишњи пацијент којем је недавно на ВМА трансплантирана јетра, данас одлази кући с новом јетром и новим квалитетом живота.

"Без помоћи грађана програм трансплантације као терапијска процедура у медицини не може постојати. Велика захвалност породици која је у тим критичним тренуцима показала велику хуманост, солидарност и племенитост. Велико је задовољство и нама лекарима и пацијентима који то судбоносно ‘да’ чекају", истиче хирург.

Више од тридесеторо деце чека нови бубрег

Тренутно у Србији на трансплантацију чека две хиљаде људи. У Дечјој клиници у Тиршовој више од тридесеторо деце чека нови бубрег. 

Мирковић наводи да се оформљени стручни тим од десетак лекара бави трансплантационом медицином.

Процедура је у Србији почела након 2005. године када је професор Божина Радевић урадио 15 трансплантација у Институту Дедиње. 

"Од 2005. године имамо 47 трансплантација јетре и ми смо оспособљени да практично у целини радимо и трансплантацију бубрега и јетре", нагласио је професор.

Потребно више хуманости и солидарности

Сандра Живковић захваљује свим породицама које су у најтежем тренутку у свом животу рекле "да" и донирале органе својих преминулих. 

"Много људи позитивно реагује на трансплантацију и донирање органа, само једноставно нису довољно упућени. И наравно, ту је залагање државе које мора да буде веће", поручује Живковићева.

Мирковић апелује да је неопходно да будемо хуманији и солидарнији.

"Мора да се у нашој средини, међу грађанством, више ради у више праваца. У овом стручном делу постоје клинички центри где трансплантација може да се ради. Надам се да ће у наредном периоду бити и трансплантација плућа стручно превазиђена. Преостају ти психолошки, културни, етички, па и верски проблеми на којима сви медији, па и грађани треба да мењају своје мишљење и да буду више хумани", закључује Мирковић.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво