Читај ми!

Грачаница, обележена годишњица убиства Димитрија Поповића

Парастосом на гробљу, паљењем свећа и полагањем цвећа пред капелом, родбина и пријатељи обележили су деветнаест година од убиства Димитрија Поповића у Грачаници.

Димитрије Поповић убијен је 2004. године ватреним оружјем испред киоска брзе хране у Грачаници. За убиство су оптужени Алберт Краснићи и Љабинот Гаши из Приштине. Тада малолетни Краснићи осуђен је на девет и по година затвора, док је Гаши је ослобођен кривице.

Димитријева мајка Јоргованка захвалила је свима који су на помен дошли, истичући да су речи присутних истина и имају снагу. "Изгубила сам дете, ни криво, ни дужно. Мој Димитрије нас гледа од некуда", навела је Јоргованка.

Димитријев брат Срђан Поповић, нагласио је да је страдање његовог брата ожиљак за цео живот. "Порука свима је да ово не сме да се понови. На грешкама из прошлости сви треба да учимо, поготову наше комшије. Без суживота, овде не можемо имати никакву будућност“, рекао је Срђан.

Помену убијеном Поповићу присуствовала је и помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Јелена Стојковић, која је навела да је страдао једино зато што је Србин.

"Ране не могу да се залече колико год времена да прође. Не могу да их залече њихове породице, пре свега, а ни ми. Нажалост, и данас смо сведоци наставка идеологије мржње према Србима, трпимо разне нападе и проливамо крв", рекла је Стојковићева.

Књижевник и новинар  Живојин Ракочевић изјавио је да је Поповић "најчистија жртва која је пала у миру, страдала у формалном миру и свима нама показала колико је тај мир за друге, колико је та слобода за друге и колико нама није дошла".

Спомен црква Светог Димитрија посвећена страдалом младићу у центру Грачанице биће освештана на његов рођендан, рекао је окупљенима његов стриц Ратко Поповић.

петак, 29. септембар 2023.
16° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"