Читај ми!

Дан пред распуст – јесу ли оцене спремне за ђачке књижице

Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић изјавио је да постоји законско упориште да се школска година заврши две недеље раније, као и да ће ђаци имати прилику да до 20. јуна поправе оцене. Валентина Илић из Синдиката образовања Србије каже да су о одлуци запослени сазнали из медија, те да су је сматрали наглом и исхитреном. Психолошкиња Радмила Вулић Бојовић каже да је била заговорница да се настава заврши 3. маја, када се трагедија догодила.

Две недеље раније од предвиђеног датума, сутра, 6. јуна звониће за крај школске године у свим школама у Србији. Дан пред распуст, школски колективи завршавају неопходно, како би се у складу са одлуком Владе, школска година завршила.

В. д. министра просвете Ђорђе Милићевић каже да је након "тешких и мучних" разговора са родитељима из ОШ "Владислав Рибникар", али и родитељима ђака из других школа, донета одлука да се 6. јуна заврши школска година, али да то не буде на штету ученика.

"Деведесет пет одсто научно-наставног програма је реализовано. Постоји одступање од пет одсто које је у закону дозвољено", објашњава Милићевић, одбацујући да је реч о исхитреној одлуци.

Поступак оцењивања

Милићевић наглашава да је Министарство просвете одлуку о крају школске године прво проследило начелницима школских управа и школама, те упутство како да поступају у оцењивању, као и законски оквир за одлуку.

"Оцене се закључују 6. јуна, али наставници предлажу закључавање оцена, а са тим упознају родитеље и ученике. Остављају на располагању родитељима и ученицима да размисле ли ће до 20. јуна, кроз одређени модалитет, ђак желети да покуша да поправи оцене", рекао је Милићевић у емисији Око.

"Рез наставе унео страх"

Валентина Илић из Синдиката образовања Србије каже да су о одлуци о прекиду наставе сазнали из медија, те да је њихов став био да је требало да се претходно обавесте запослени.

"Прво смо мислили да је нагла и исхитрена одлука, али смо после видели да има законску основу", прича Илићева.

Према њеним речима, "нагли рез" наставе унео је страх и неповерење запослених, истовремено и родитеља и ђака.

"Велики је посао међу просветним радницима до завршетка наставне године. У ванредним околностима, имам утисак да ће се појачати рад, јер школска година траја до 20. јуна", каже Илићева.

Како после трагедије

Психолошкиња Радмила Вулић Бојовић каже да је била заговорница да се 3. маја, када се десила трагедија, заврши школска година због ситуације на коју нико никада није могао да буде спреман. 

"Довољно је да дете буде истог узраста, па да почне да размишља – шта би било и шта је могло да буде, те да почну психолошки процеси који су рањиви. Било би добро питати и децу како виде период од ове две недеље. Важно је да постоји флексибилност“, прича Вулић Бојовићева.

Према њеним речима, удружени можемо да "ставимо на ноге" школски систем после трагедије која се десила, али да су потребни емпатија, искреност и разумевање.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво