Читај ми!

Акцијa "Тражимо загађивача године и заштитнике животне средине“, додељени Зелени и Црни лист

Додељени су Зелени и Црни лист у оквиру акције "Тражимо загађивача године и заштитнике животне средине“. У акцији су и ове године, као предлагачи, учествовали појединци, организације и институције из целе Србије. Својим предлозима, у оквиру еколошког магазина "Чекајући ветар” Радио Београда 2, у акцији је учествовао и велики новинарски жири, састављен од новинара еколошких рубрика штампаних, електронских и интернет медија.

Акцију "Тражимо загађивача године и заштитнике животне средине“, највећу и најпознатију еколошку акцију у Србији, пре 40 година покренули су Радио Београд 2 и Друштво за чистоћу ваздуха у Србији.

Четрнаесту годину заредом ову акцију организују Радио Београд 2 и Покрет горана Војводине. Циљ акције је унапређење заштите и очувања животне средине награђивањем појединаца и организација које највише брину или, са друге стране, избором оних који највише загађују животну средину.

У акцији су и ове године, као предлагачи, учествовали појединци, организације и институције из целе Србије. Својим предлозима, у оквиру еколошког магазина Чекајући ветар Радио Београда 2, у акцији је учествовао и велики новинарски жири, састављен од новинара еколошких рубрика штампаних, електронских и интернет медија.

Након разматрања свих приспелих предлога жири Радио Београда 2 и Покрета горана Војводине донео је одлуку о добитницима овогодишњих признања.

Добитници признања "Зелени лист" су проф. др Бранко Мишић – за акцију "Бескрајна љубав природи", проф. др Татјана Бранков – за научни рад у области здраве хране и пројекат "Крагујевац без ГМО" проф. др Владимир Ђурђевић – за научни рад у области климатских промена и заштите животне средине, Момчило Антонијевић – за еколошки програм "Биљарница“ и Андреј Јосифовски – за уметнички приступ популаризацији заштите животне средине.

Добитници су и Удружење токсиколога – за пројекат "Информисана мама, здрава беба", Слободна школа Пионир – за еколошку акцију "Поправи и замени", мештани села Дадинце – за еколошке активности на очувању чистоће Рупске реке, Удружење Гочки круг – за еколошке активности у Врњачкој Бањи и на планини Гоч, Удружење Бела чапља – за еколошке активности на очувању биодиверзитета Баре "Рева", Еколошки покрет Екоп – за активности у области заштите животне средине у општини Ковачица и Удружење ЕКО патрола Сремчица – за активности на спасавању језера Ракина бара.

Добитници специјалног признања "Зелени лист" су Покрет горана Пирот – за дугогодишње активности на пошумљавању, едукацији, очувању и заштити животне средине, и Савез учесника омладинских радних акција СОРАС, за вишегодишње активности у области добровољног рада и очувања животне средине.

Црни лист су добили ЈП "Железнице Србије" – због непредузимања мера за поправљање дотрајалих пруга и излагања грађана Србије великој опасности од хемијских инцидената и Компанија "Хенкел" – због издавања енергетских пасоша који су приказивали да су неке зграде ефикасније него што јесу, чиме су купци преварени, а инвеститорима омогућено да зараде више новца.

Компанија "Хенкел" је тим поводом реаговала званичним саопштењем.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво