Читај ми!

Радојевић Шкодрић: Четвртина пацијената на листама чекања жели да буде преусмерена у друге установе

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је да је ради решавања листа чекања за операције кука и колена, РФЗО упутио допис свим грађанима који су на листи дуже од две године да се изјасне да ли желе да се преусмере у неку другу установу. За то се изјаснила четвртина пацијената и од 1.300 оних који су се изјаснили да желе да се преусмере, 300 је већ преусмерено у друге установе, а некима је већ урађена операција, навела је Радојевић Шкодрићева. Нови рок за изјашњавање биће до 1. септембра.

Неки су чекали годинама, а неки су на листи чекања за операцију кука или колена били и дуже од деценије. У овом тренутку на јединственој листи чекања за те интервенције је близу 15.000 грађана. Програм преусмеравања пацијената из једне у другу здравствену установу омогућио је краће чекање на неопходне операције.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је гостујући у Дневнику да је ради решавања листа чекања за операције кука и колена, РФЗО је упутио допис свим грађанима који су на листама дуже од две године да се изјасне да ли желе да се преусмере у неку другу установу.

"За то се изјаснила четвртина пацијената и од 1.300 пацијената који су се изјаснили да желе да се преусмере, 300 је већ преусмерено у друге установе, а некима је већ урађена операција", навела је Радојевић Шкодрићева.

Према њеним речима, неки пацијенти се још нису изјаснили, а неки су се изјаснили да желе да остану у болницама у којима су, а нови рок за изјашњавање биће до 1. септембра.

"За пацијенте који су се изјаснили до 1. јуна, направљен је план – 300 пацијената је већ преусмерено, а осталих 1.000 ће бити преусмерено до краја године", рекла је и додала да ће они бити преусмерени у 31 установу, а за све пацијенте обезбеђени су протезе и лекови.

Напоменула је да се хитни пацијенти збрињавају без чекања, а сви оперисани имају право на рехабилитацију од 21 дан о трошку државе.

Објаснила је да "оф лејбл" терапија подразумева терапију за болест за коју није регистован лек или категорију за коју није регистрован, али постоје научни и стручни докази да је ефикасан, дозвољена је "оф лејбл" примена за малигне болести, трансплантацију и неке аутоимуне болести. Напоменула је да је "оф лејбл" терапија не само код нас него у свим земљама строго контролисана и да до сада није стигао ниједан захтев, али се очекују већ ове недељи захтеви, пошто су упућене инструкције.

"Пише се о несташицама лекова у Европи. Несташице које се дешавају су последица више фактора, последица после пандемије на залихе лекова, смањени капацитет производње, поремећаја када су у питању активне супстанце, повећане цене енергената и транспорта. Наше тржиште је једно од најбољих у смислу снабдевања", истакла је Радојевић Шкодрићева.

Наше домаћа производња је обезбедила активне супстанце, водимо рачуна о року и алтернативним тржиштима.

Говорећи о ВТО, рекла је да су се 1.122 жене јавиле, одобрено је 410 захтева, 135 је ушло у процедуру, 54 су завршене, а од тога је 11 потврђених трудноћа.

понедељак, 15. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару