Читај ми!

Радови на брзој прузи Београд–Будимпешта стигли до центра Суботице - шта очекују Суботичани сем брзине

Један од највећих и најзначајнијих међународних саобраћајних пројеката у нашој земљи је брза пруга Београд–Будимпешта. У току су радови на деоници од Новог Сада до Суботице који треба да буду завршени до краја 2024. године. Суботичани очекују да ће изградња пруге, отворити нове перспективе у развоју града.

Радови на 108 километара двоколосечне пруге од Новог Сада до границе са Мађарском, пре месец дана стигли су и до центра Суботице. Због реконструкције железничког надвожњака, почетком јула ће бити затворена саобраћајна жила куцавица, улица Максима Горког која спаја два дела града.

"Од шест надвожњака који се раде на територији Суботице, пет је у завршној фази. Ми нећемо затворити надвожњак у Максима Горког, пре него што пустимо у рад надвожњак у Бајнатској улици, да би људи имали алтернативу. Што се тиче надвожњака у Максима Горког, план је да он буде завршен до 22. децембра", наводи Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Од Београда до Суботице брзом пругом за сат и 12 минута

Надлежни апелују на грађане да имају стрпљења док теку радови, јер ће за две године, брзом пругом, стизати до Београда за сат и 12 минута.

"Морамо имати пуно стрпљења да се пруга заврши и да добијемо сви оно што смо одавно желели и заслужили", наводи један од анкетираних грађана Суботице.

Његова суграђанка оцењује да ће брза пруга Суботица-Београд донети много граду Суботици, али и грађанима олакшати функционисање свакодневног живота.

"Као што смо видели, изградња пруге Нови Сад – Београд је донела пуно тим градовима, тако да ће и пруга Суботица-Београд донети много граду Суботици".

Локална самоуправа пружа пуну логистичку подршку кинеском конзорцијуму, извођачу радова, јер овај пројекат сматра историјском шансом за град Суботицу.

"Поред брзог протока људи, роба и услуга, ту ће се оснажити геостратешки значај града Суботице, постаћемо много привлачнији за домаће и стране инвестиције", каже Стеван Бакић, градоначелник Суботице.

Од Београда до Будимпеште возом за мање од три сата

Да би се избегло дуготрајно стајање на граници, са мађарском страном је договорено да пасошка и царинска контрола буду у железничким станицама.

"Када неко уђе у воз у Суботици, нема више стајања на граници. На сличан начин решавамо воз на прузи Суботица-Сегедин који би путници требало да крену да користе у октобру ове године", каже Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Радови на мађарској страни треба да буду завршени до средине 2025.године, тако да ће се већ за две године, како се очекује, од Београда до Будимпеште возом стизати за мање од три сата.

уторак, 03. октобар 2023.
15° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"