Читај ми!

Како ће у пракси изгледати крај школске године

Влада Србије је због свих трагедија које су погодиле друштво одлучила да се у свим основним и средњим школама школска година заврши у уторак, 6. јуна. Ипак, оставља се могућност да за ученике који то желе учионице буду отворене до 20. јуна. Шта то значи и на који начин ће деца моћи да поправе оцене, како ће за најмлађе радити дечји боравак и да ли ће екскурзије бити реализоване?

Министарство просвете упутило је допис школама у вези са закључком Владе Србије којим се друго полугодиште школске 2022/23. године за све ученике основних и средњих школа у Србији завршава 6. јуна.

Начелник Школске управе Београда Драган Филиповић рекао је за РТС да одлука о превременом завршетку наставне године није била исхитрена.

"Месец дана уназад имамо ситуацију која је све нас у просвети изместила из зоне комфора. Размишљало се дуго, имали смо сјајан одзив и повратак деце у 'Рибникар', преко 850 од 1.100 ђака ишло је у школу, али је неки умор код свих био показатељ да је можда тренутак да се посветимо другим активностима и да их мотивишемо, разговарамо с њима", рекао је Филиповић.

Истакао је да ће се у школама одржати педагошки колегијуми, савети родитеља, наставничка већа и да ће се размотрити како ће се наставити до 20. јуна, када је званично крај. Филиповић истиче да наставници могу да наставе да предају предвиђени садржај, али кроз другачији приступ настави.

Када ће се поправљати оцене

У допису које је Министарство просвете упутило, наводи се да је приликом утврђивања предлога закључних оцена посебно потребно водити рачуна о одредбама које се односе на могућност предлагања закључне оцене у случајевима када је ученик оцењен мање пута од прописаног.

Наиме, наставници би до уторка требало да предложе закључне оцене, а дете ће моћи да поправи оцену.

"Наставник ће заказати термин, најчешће ће то бити када имају редован час, неће се мењати распоред часова, осим тамо где има великих осцилација, где родитељи не желе да деца иду на наставу", рекао је Филиповић.

Продужени боравак наставља да функционише

Филиповић је истакао да ће продужени боравак у школама бити отворен до 20. јуна, а биће отворене и предшколске установе које су у објектима школа.

Како је Министарство навело у допису, препорука је да школа изврши анкетирање родитеља и на основу резултата анкетирања организује рад продуженог боравка. Целодневна настава, као посебан облик образовно-васпитног рада, организује се и даље, односно до 20. јуна 2023. године.

Екскурзије се не отказују

Планиране екскурзије неће бити отказане, каже Филиповић.

"Све може да се реализује, нема отказивања, изузев ако уговор није потписан са агенцијом, па уз сагласност родитеља може да се одложи", навео је Филиповић.

Психотерапеути раде са децом из "Рибникара" и њиховим родитељима

Објашњавајући како изгледа настава у ОШ "Владислав Рибникар", у којој је убијено деветоро ђака и радник обезбеђења, Филиповић је рекао да се сваке недеље доноси план за наредну седмицу и да се то показало као успешно.

"Из дана у дан све већи број деце долази на тај облик наставе који је био заступљен, оно на чему радна група ради је подршка у овом тренутку и то нам је најважније када је реч о ученицима, запосленима и родитељима", рекао је Филиповић.

Наводи да су поједине школе, попут "Рибникара", Треће београдске гимназије, Музичке школе "Јосип Славенски", већ завршиле са наставом, али да са ђацима и наставницима раде психотерапеути, навео је Филиповић.

Објаснио је да одељења у "Рибникару" имају устаљене терапеуте и сеансе два или три пута недељно.

Такве сеансе нису временски ограничене и одржаваће се док психотерапеути не процене да више нису неопходне.

петак, 22. септембар 2023.
31° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"