Читај ми!

Неки пацијенти операцију чекали дуже од деценије – како је јединствена листа убрзала процедуре

Неки су чекали годинама, а неки су на листи чекања за операцију кука или колена били и дуже од деценије. Зато је Републички фонд за здравствено осигурање покренуо програм преусмеравања пацијената из једне у другу здравствену установу, направио јединствену листу и позвао грађане који чекају да се изјасне и буду збринути у најближој здравственој установи. Прве операције су већ урађене.

"Ја сам са два штапа ишао. Знате како сам последњи пут отишао у РФЗО? Четвороношке. И, верујте ми, тако ми овог крста и моја три прста Милорад Атанацковић је 25. маја на Спасовдан спашен свих мука и проблема", каже 63-годишњи Милорад тек неколико дана после операције кука коју је имао у Општој болници у Панчеву.

Милорад је био на листи чекања у другој установи, здравствено стање се погоршавало и, како каже, позив из РФЗО стигао је у правом тренутку.

"Двадесете године сам оперисао леви кук, прошло је три године како сам био на листи чекања на Бањици на ортопедији и када сам добио допис од Републичког фонда здравственог осигурања. Људи моји, немате појма колико сам био срећан. Ја нисам веровао самом себи", додаје Милорад.

Доктор Слободан Овука из Опште болнице Панчево каже да могу да оперишу пет до десет таквих пацијената месечно.

"С обзиром на то да је наша листа чекања три месеца, као да је и нема, ми можемо да помогнемо да се јединствена листа чекања у Србији смањи", наводи Овука.

На јединственој листи чекања 14.800 људи

На тој јединственој листи свих клиника за ортопедију у Србији у овом тренутку је 14.800 грађана. РФЗО је анализирао кадровске и техничке капацитете свих клиника за ортопедију и направљен је план преусмеравања пацијената.

"Критеријуми су дужина чекања преко две године и здравствено стање пацијената. Притом, они пацијенти којима је погоршано здравствено стање имају предност у односу на пацијенте којима је непромењено здравствено стање. Поред тога, водиће се рачуна да се пацијенти усмере у болнице које су најближе њиховом месту боравка", објашњава проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО.

Сви пацијенти могу да се изјасне

Поред Панчева, прве операције у оквиру програма урађене су у Општој болници у Зрењанину и клиничко-болничким центрима Звездара и Земун.

"Преосталих 300 пацијената који се сада налазе на прегледима биће оперисани у наредна два месеца, а остали који су се изјаснили до краја године. Наравно, сви пацијенти који се још нису изјаснили, имају право да се изјасне и за њих ће се направити од јесени даље план преусмеравања. Да напоменем да сви оперисани пацијенти имају право на рехабилитацију у трајању од 21 дан о трошку државе у 19 различитих бања", истиче директорка РФЗО.

У овом тренутку о промени здравствене установе за операцију изјаснило се 1.300 грађана са јединствене листе чекања. Највише је пацијената Института за ортопедске болести Бањица, установе која је била у ковид режиму, а потом је отпочело и њено реновирање, тако да не ради у пуном капацитету. У програм је укључена 31 здравствена установа.

среда, 04. октобар 2023.
25° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"