Читај ми!

Број добровољних давалаца крви смањен за време пандемије 20 одсто

У периоду пандемије број добровољних давалаца крви смањен је за 20 одсто, објавио је Црвени крст Србије. Иако тренутно нема несташица, још једно подсећање да у сусрет сезони годишњих одмора не заборавимо на хуманост.

Од Ниша до Суботице - тако изгледа потрага када најмлађим пацијентима у Институту за мајку и дете затреба крв. У овој институцији крв је потребна не само за операције, већ је свакодневно примају и мали онколошки пацијенти.

"Није фраза када кажем да цела Србија даје крв за нашу децу, зато што имамо често проблема у набавци веома ретких крвних група или еритроцита за сензибилисану децу када примају тачно типизиране еритроците. То су деца која имају специфичне захтеве где осим јединица еритроцита морамо да набавимо и тромбоците. Понекад је заиста тешко набавити одговарајуће тромбоците", рекла је начелница трансфузије Инсититута за мајку и дете др Оливера Шербић.

Зато периоде несташице крви ова болница за најмлађе и те како осети.

"Периоди несташице углавном буду зими када су периоди славља али и лети кад су одмори. Просечно дневно спремамо 10-20 јединица еритроцита, негде око 30 јединица тромбоцита и 5-10 свеже плазме", каже Шербићева.

Најчешће се трага за најзаступљенијим крвним групама код нас А+ и 0+. Прошле године Црвени крст Србије је организовао 3.500 акција сакупљања крви. Недавно истраживање показује да се због короне број давалаца смањио за петину.

"Наравно да су се даваоци одазивали, али корона је утицала на то да је велики број људи или одустао или прекинуо или није толико редован. Тако да је цео свет у томе, а не само ми, у том поновном успостављању поверења и зашто су нам даваоци важни, ми поново говоримо ко може бити давалац, колико често, зашто је трансуфзија важна. Тако да практично после короне смо све почели испочетка", каже Марија Чукић из Црвеног крста Србије

Прошле године у Србији је прикупљено 208.000 јединица крви показују подаци Црвеног крста. Сходно броју становника крв за велике али и мале пацијенте највише су давали становници Пожаревца, Врања и Пирота.

 Међу најхуманијим општинама издвајају се Лазаревац, Депостовац и Штрпце. У сусрет 14. јуну - Светском дану добровољних давалаца, још једно подсећање да сви од 18-65 година могу донирати крв. Статистика показује да што су грађани старији то су ревноснији даваоци.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво