Читај ми!

Возач дошао пијан да вози децу на екскурзију - ко је одговоран за овакве пропусте

Ученици Основне школе "Јелена Ћетковић" у Београду пре два дана кренули су на матурску екскурзију са два и по сата закашњења. Разлог: један возач агенције није имао лекарско уверење, док је други возач, који је дошао да вози децу - био пијан. Ко је одговоран за овакве пропусте и какав ће бити епилог конкретно овог случаја за Београдску хронику је говорила помоћница министра за туризам Дуња Ђенић.

Дуња Ђенић, помоћница министра за туризам наводи за РТС да не може да говори о епилогу овог случаја јер је пријава у сектор туристичке инспекције стигла тек данас, те да мора да сачека да се спроведе поступак инспекцијског надзора пре него што изађе у јавност са информацијама.

Једна од информација која је наведена у пријави, каже помоћница министра за туризам, јесте да школа није ангажовала агенцију за реализацију већ да је директор школе самостално ангажовао превозника.

На питање како је могуће да је пријава стигла тек данас одговара да ће и на то питање моћи да одговори када се заврши поступак инспекцијског надзора.

"У наредна два дана ћемо утврђивати чињенице, надам се да ћемо тада већ знати појединости о конкретном случају. Да ли се заиста ради о самосталној организацији што би био бесправни рад, уколико говоримо да је то директор школе самоиницијативно организовао или сама школа. Постоји наравно одговорност агенције, ако говоримо о ангажовању превозника, у том случају агенција ангажује превозника, док организатор свакако сноси одговорност", каже Ђенићева. Указује да организацију екскурзије и наставе у природи реализује школа. 

У другом полугодишту ове школске године пријављено је око 5.000 екскурзија и рекреативних настава, Саобраћајна полиција контролисала је око 6.000 аутобуса и возача аутобуса.

Шест возача аутобуса искључено је из саобраћаја зато што је утврђено да су били под дејством алкохола, утврђено 26 неисправности аутобуса, као и 22 пропуста возача аутобуса.

Говорећи о томе како би требало да изгледа читава процедура пријаве и реализације екскурзије наводи да је организатор дужан да 48 сати пре отпочињања саме екскурзује пријави надлежном органу податке о превознику, броју возача.

"Организатор екскурзија и наставе у природи у овом случају - школа, дужна је да 48 сати пре отпочињања саме екскурзује пријави надлежном унутрашњем органу (МУП-у) све податке које се тичу самог превоза, значи о превознику, о броју аутобуса, о броју ангожованих возача, све оно што је важно за превоз и организацију", каже гошћа Београдске хронике.

Указује да после тога полицијски службеник неколико часова пред почетак и полазак ђака на екскурзију излази  и проверава исправност пре свега возила и возача.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво