Читај ми!

Више праксе у компанијама, већа плата и могућност запослења – предности дуалног образовања  

Директорка Канцеларије за дуално образовање Владе Србије Габријела Грујић изјавила је за РТС да се 50 одсто средњошколаца који су прошли дуално образовање у Србији запослило у компанијама у којима су имали праксу током школовања. Истиче да су им, према њиховим подацима, почетничке плате веће, али и мотивација за учењем, што је предуслов за успешну каријеру. Постоје у земљи и програми за будуће студенте.

Габријела Грујић, гостујући у Јутарњеm програму РТС-а, рекла је да се током формалног образовања треба усмерити и на вештине, посебно због саврмених процеса аутоматизације и дигитализације који се одвијају, истичићу да таква знања пружа дуално образовање.

boxPluginImg

"Имамо 46 акредитованих програма и у високом образовању, као и 72 модела на нивоу средњег образовања. Србија је лидер међу земљама Европе по дуалном образовању. Препознатљиви смо јер дуални модел поштује опште образовање, али повећан је број сати у компанијама", истиче Грујићева.

"Учење кроз рад"

Према њеним речима, изменама закона број сати у компанијама се повећа на 60 одсто када је реч о трогодишњим профилима, а на 40 одсто за четворогодишње профиле. "То је снажна порука и родитељима и ученицима јер се мења мотивација за стицање знања. Тиме се развија код младих критичко мишљење, као и креативни, тимски и радни дух", наводи Грујићева.

Наглашава да дуално образовање представља својеврсно "учење кроз рад" у компанијама, те да млади када се запосле настављају да уче, како би њихова каријера била успешна.

"Од прве генерацијe младих која је прошла дуално образовање, њих 50 одсто је одмах запослено. Према нашим подацима, њихове плате су много веће, јер оно што могу да пруже привредницама, препознато је као вредност. Млади су на потезу, а родитељи су ту да их подрже", каже Грујићева.

Препоручује систем дуалног образовања свима, јер је реч о филозофском концепту где се више не учи за оцену, већ се ради на интеграцији са компанијама. "Велику подршку је дало 30 компанија у изградњи тренинг центара како би као интегративни систем дуално образовање заживео. То је будућност земље", закључује директорка Канцеларије за дуално образовање Габријела Грујић.

петак, 02. јун 2023.
22° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено