Читај ми!

Омер на корак од студија на Оксфорду, новац последња препрека

Омер Миховић, ученик завршне године гимназије у Новом Пазару, добио је ретку шансу за студије на Оксфорду, једном од најбољих универзитета у свету. Омер је испунио све академске критеријуме, међутим, срећан завршетак зависи од финансија. Само за прву годину студија потребно му је око око 70.000 евра.

Петице у дневнику и бројне дипломе са такмичења говоре више од речи о Омеру Миховићу који је постигао завидне резултате на пријемном тестирању на Оксфорду. Припреме су трајале две године, под велом тајности за окружење које га није схватало озбиљно.

"Литература најчешће није била доступна у мом граду, те сам се служио познанствима које сам стекао у истраживачкој станици Петница, чији сам члан на семинару биологије", каже Омер који је навео да је имао и својеврсни страх да га неко не види да се припрема за Оксфорд.

Наглашава да је било више онлајн интервјуа на енглеском језику из различитих делова факултета. Омер је први у историји овог краја који је добио шансу за студије на Оксфорду.

"Био је ђак генерације у Основној школи 'Братство'. Изузетно је интелигентан, амбициозан и има широко образовање“, наводи Омеров школски друг Тарик Дуровић. Аријана Лакота, Омерова другарица, прича да њихово познанство траје дуго, из музичке школе, те да је и тамо био познат по томе што је волео да смишља своје композиције.

Допринос науци, култури и спорту

За Оксфорд влада велико интересовање што потврђује и податак да се годишње упише више од 26.000 студената из целог света. Међу познатим личностима које су студирале на овом престижном универзитету били су и Алберт Ајнштајн, Тони Блер, Хју Грант и многи други који су имали допринос у разним областима науке, културе и спорта.

Помоћница директора гимназије у Новом Пазару Мирјана Брајковић наводи да је Омер вредан, диван друг и радознао ученик.

"Његова интересовања су отишла у eтар науке и зауставила се у области молекуларне биологије и биохемијске генетике. У развоју ове сфере лежи будућност, решења многих проблема у биолошкој и медицинској науци", каже Брајковићева.

Рок до јула

Омер тренутно нема стипендију, а ни новца да покрије трошкове студија.

"Иако је учествовао и побеђивао на многим такмичењима, нисам очекивао да га приме на, један за нас, недостижан светски универзитет. Добио је понуду од њих, а ми као родитељи, интелектуалци са државним платама добили смо тежак и немогућ задатак – да финансирамо те студије“, каже Омеров отац Насер Миховић.

Додаје и да ће, ако не добију помоћ од државе и града, бити принуђени да му ускрате ту животну шансу.

Миховић је дужан да одговори до краја јула да ли је у могућности да обезбеди новац за студирање.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво