Читај ми!

Дани Ћирила и Методија обележени у Призренској богословији

Призренска Богословија обележава 152 године постојања и 12 година од обнове. Поруке са литургије служене поводом славе Светих Ћирила и Методија су да богослови и Богословија сведоче да има услова и наде да ће се Срби вратити и живети у Призрену, иако их је тренутно неколико десетина у том граду.

Дан словенске писмености и културе традиционално је обележен и у Призрену, у знак сећања на солунску браћу Ћирила и Методија. Најпре литургијом у Цркви Светог Ђорђа у центру Призрена.

"Зато се радујемо Господу овде, у граду где нема наших православних Срба, неколицина их је само остала, као сведоци оних који су живели овде пре нас. Али нека они буду семе за будуће хришћане и ови ученици који овде завршавају Богословију и они одлазе свако по свом послушању и благослов у свог епископа и они постају апостоли, а све то даје наша Богословија", рекао је епископ рашко-призренски Теодосије.

Од обнове призренске Богословије прошло је 12 година. Ове године, за мање од месец дана треба да изнедри и осму генерацију.

Богослов матурант Михајло Антанацковић рекао је да је Богословија имала важну улогу током целе историје, како некада тако и данас.

"Овде управо под покровитељством Кирила и Методија, великих просветитеља, равних апостолима, ми се трудимо да наше ученике овде у Призрену образујемо управо у таквом духу, духу ширине, духу апостолства, прихватања и заједнице, а мислим да је Призрен идеално место за такву врсту образовања", каже проректор Богословије Исидор.

У Призрену подршку данас богословима и цркви пружили су гости из централне Србије и Републике Српске.

"Да одоле свим овоземаљским искушењима у циљу да се очува српски народ и да се ове наше вишевековне светиње очувају и да се овај народ очува у вери и љубави", напоменула је заменица директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић.

Богословија је запаљена у мартовском погрому 2004. године. Од обнове уписала је 12 генерација ученика, а изнедрила осам и 70 свршених богослова. У Богословији је тренутно 26 ученика.

субота, 10. јун 2023.
22° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут