Читај ми!

Кампања разоружавања Србије - колико смо далеко од зацртаног циља

Полиција наставља акцију прикупљања оружја. Рок за предају нелегалног оружја без последица истиче 8. јуна. Након тога држава је најавила казне затвора. А за легалне власнике оружја више обавеза и трошкова.

Акција предаје нелегалног оружја траје већ две недеље. Ресорно министарство направило је пресек.

"Од 8. маја до синоћ у 21 час предата 26.094 комада оружја и 6.333 минско-експлозивна средства, као и 1.349.719 метака различитог калибра“, наводи Данило Стевандић, државни секретар у МУП-у.

Након 8. јуна следи пооштравање казни за нелегално држање оружја. Док се чекају званична решења, спекулише се да ће за то минимална казна затвора бити две године. План је да се број цеви са 450.000 спусти на 40.000, односно на 10 одсто.

"Казнена политика ће пре свега бити пооштрена у сегменту који подразумева пооштравање затворске казне за особе које се нађу пре свега са нелегалним оружјем, затим и за особе које недаекватно чувају и држе минско-експлозивна средства и ручне бомбе, али најављени су, незванично, и већи порези што ће додатно бити одвраћајући фактор да би људи што више враћали оружје“, каже стручњак за безбедност Владимир Баровић.

Висина пореза зависи од врсте оружја

На сваки комад легалног оружја плаћа се порез чија висина зависи од врсте. За пиштољ 3.500 динара. То значи да ће особа која има два пиштоља плаћати 7.000 динара годишње, док би порез за држање и ношење оружја био од 6.000 динара. За пушку је намет већи јер је и оружје веће разорне снаге.

Владимир Баровић сматра да су власници оружја као што су ловци или људи који се баве спортским стрељаштвом, део неке друге приче и да за њих треба имати разумевање.

"Међутим, и они морају да прођу безбедносне процедуре, морају обезбедити безбедносни сеф. Сматрам да није добро претеривати са неким екстремним решењима. Наравно, казне треба пооштравати за оне који прекрше закон, али са друге стране морамо много више порадити на едукацији. Такође, обука деце није добра, сада ће бити то противзаконито и свако у стрељани ко примети да је неко довео дете моћи ћето да пријави полицији“, напомиње Баровић.

Сви који би да се ослободе оружја, било да га поседују легално или без дозволе, позвани су да га врате најближој полицијској станици.

Међутим, ако немате дозволу за ношење, боље је да позовете полицију да дође по њега.

До 8. јуна се не доказује порекло оружја нити сноси било какава одговорност за илегално поседовање. То што ће полицајци уписати податке само је зарад вођења евиденције.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво