Читај ми!

Шапић: Контролоре "Кенткарта" пријавите полицији, само "Бели" могу да контролишу, никоме неће пропасти ниједан динар

Градоначелник Београда Александар Шапић апеловао је на грађане, након пријава да су се у превозу појавили контролори "Кенткарта", да их слободно пријаве полицији уколико их узнемиравају. Истакао је да они више нису овлашћена лица, већ да су то "Бели". Поручио је да никоме неће пропасти ниједан динар на "Бус плус" картици и да грађани треба да оду у било коју пословницу да за тај новац купе карту коју хоће. Све повлашћене категорије остају, а карта ће за све коштати 1.000 динара. Најавио је да ће радови у Вишњичкој улици бити завршени пре рока и да ће та улица добити три саобраћајне траке у оба смера.

Дан после увођења новог система плаћања карте у градском превозу, грађани су пријављивали да су се у појединим аутобусима, трамвајима и тролејбусима на неким линијама појавили контролори "Кенткарта".

Александар Шапић је нагласио да контролори из "Кенткарта" више нису овлашћена лица, већ да су "Бели" као комунална лица овлашћени да контролишу од сада и карту за јавни превоз.

"Те особе које им данас траже карту, то је као да било ко од нас сад уђе у аутобус и некога контролише, то нема право. Апелујем на људе да на то не реагују и да уколико их неко узнемирава  Уколико их неко узнемирава да  га слободно пријаве полицији", поручио је грађанима Шапић.

Такође, рекао је и да у првим данима неће бити репресије ни контроле да би се грађани уходали с новим системом плаћања. 

"Најмањи је проблем да мало сачекамо. Ове нису економске цене, ово су цене враћања поверења", наводи градоначелник.

Указује да је све доста поједностављено, јер постоје само четири форме од 90 минута, А1 (један дан), А7 (седам дана) и А30 (месец дана), као и један јединствени број 9011 за поруке.

Карта која се плаћа преко мобилног телефона скупља само за цену поруке.

Повлашћене категорије

Што се тиче повлашћених категорија Шапић наглашава да је свих 13 категорија остало и даље. Једина разлика је, објашњава, што су се некадашње цене карата кретале од 1.100 до 2.500 динара, а сада су све 1.000 динара, а годишња која је сада уведена кошта 11.000 динара.

Деца, основци и средњошколци ће користити бесплатно превоз, с тим што ће ученици средњих школа од септембра добити бесплатне персонализоване картице. 

Једна од промена у градском превозу јесте и то да старији од 65 година неће морати сваке године да обнављају годишње карте за превоз. Сада ће морати да оду у општину и уз личну карту изваде нову картицу која ће бити бесплатна и трајна.

Градоначелник се осврнуо и на поједине медије који су преносили написе са друштвених мрежа на који начин се систем може преварити, осуђујући такве поступке медија.

Шапић указује да свака карта може да се провери да ли је плаћена. То значи да ће "Бели" моћи на сваки апарат, ако посумња, да пошаље контролну поруку и провери јединствени број карте. 

"Можемо сваку карту да проверимо, да ли је на апарат стигла аутентична карта. Уколико покушају превару, тада нису више у прекршају, него у кривичном делу где иде казна затвора до три године. Па ако неко хоће за 50 динара да ризикује, он нек изволи", упозорио је Шапић.

Како доћи до преосталог новца на картицама 

Објаснио је да сви они који на картицама "Бус плуса" "Кенткарта" имају било која средства да оду једну од пословница градског превоза, које су иста продајна места као и пре.

Промењено је каже само продајно место које је некада било у "Београђанки", а сада се налази у Кнез Михајловој улици и промењено је оно које се налазило у "Лукојловој" згради, а сада је код зграде општине Нови Београд. 

"Тако да у све пословнице треба да оду и сав новац који су примали на свој `Бус плус` картици ће моћи да искористе и купе карте које год желе. Да поновим неће ниједан динар пропасти било коме", каже градоначелник.

Очекује да ће до краја седмице бити, како су му обећали, на свим стајалиштима плакати и оглашивачи у оквиру лед екрана и да ће то значајно променити информисаност Београђана.

 "Урадићемо Вишњичку пре времена"

Каже да је од гужве последњих година било несношљиво проћи Вишњичком улицом у којој постоје само две траке од којих је једна за јавни превоз.

"Ми ћемо сада у року од пар месеци проширити Вишњичку улицу и омогућити тим људима да коначно поново могу да дишу. Нисам чуо ниједну особу која нам тамо није похвалила пројекат који спроводимо, а то је проширење Вишњичке са сваке стране, где ће добити две траке и плус траку за јавни превоз, истакао је Шапић.

Подсећа да су гужве биле од почетка, да оне нису кренуле сада. "Тренутно јесу гужве, али се ради брже од предвиђених рокова, навео је градоначелник.

Ипак, истиче да, када буде била завршена реконструкција, живот људи на Карабурми, Вишњичкој бањи, Вишњици, и уопште у том делу Звездаре и Палилуле неће више бити исти.

"Идемо испред рока, урадићемо Вишњичку пре времена. Већ сада наши прогнозирају да ће ту фазу, која је требало да буде готова у септембру,  завршити у јуну“, прецизирао је градоначелник.

Безбедне зоне на местима где се деца налазе

Шапић наводи да је идеја да се дефинишу безбедне зоне где ће да буду укључене школе, вртић, паркић, односно простор где београдска деца проводе највише времена. 

"То мора да иде на виши ниво за измену закона. Мислим да Београд за пар месеци неће бити исти град по питању безбедности. Ми смо расписали набавку за безбедносне станице за Беле, 102 објекта ће бити широм града", навео је он.

То ће истиче бити озбиљни објекти, где би сваки Београђанин требао да се осећа далеко сигурније у његовом крају где се налази безбедносна станица која ће да води рачуна и о њему и о безбедности његове деце.

"За све бесплатне пројекте и програме има новца и предвиђене су у буџету града јер је у фокусу рада социјална политика, брига и помоћ грађанима и безбедност деце", закључио је градоначелник.  

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво