Читај ми!

Протест пољопривредника у више градова Србије

Незадовољни због неиспуњених захтева након јучерашњих преговора у Влади, пољопривредници су изашли на улице више градова Србије. Више удружења је организовало вожњу упозорења тракторима, a на неколико места блокиран је саобраћај. Тврде да би ова сезона могла да буде последња за многе фармере, ратаре и воћаре, који су се због небриге државе нашли у безизлазној ситуацији.

Председник Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља Слободан Видојевић изнео је захтеве пољопривредника.

"Захтеви нас пољопривредника су 300 евра по хектару, 20 динара по литру млека премија, 40.000 по млечном грлу, систем за одводњавање да се укине, да се укине такса за одводњавање. За пшеницу да се прати тржиште Мађарске и Европске уније и нормално прелевмани и забрана увоза млека", навео је Видојевић.

Удружење пољопривредника Суботице организовало је протестну вожњу тракторима кроз центар града.

У Штросмајеровој улици поред Градске куће паркирало се тридесетак трактора незадовољних паора, а саобраћај у граду се одвијао несметано.

Представник суботичких пољопривредника Мирослав Матковић, који је јуче учествовао и на преговорима у Влади Србије, рекао је да прихваћен само један захтев у вези са прелевманом на млечне производе, док су остали одбијени, односно одложени за наредну годину.

Паори кажу да остају у центру града док им Влада Србије не испуни познате захтеве.

Уколико им се захтеви не испуне до четвртка, планирају да са осталим пољопривредним удружењима из Србије у петак возе тракторе за Београд.

Незадовољни пољопривредници блокирали су и центар Богатића одакле су пристигли механизацијом из свих праваца – од Глушаца, Бадовинаца, Белотића и Змињака.

Протест је, кажу, резултат јучерашњих неуспелих преговора у Београду.

Све док се не испуне захтеви, тврде, неће склонити тракторе са централне раскрснице у варошици. Полиција преусмерава возила на споредне улице у Богатићу.

Пољопривредници су и на Ибарској магистрали на улазу у Краљево, где их је данас око 13 сати зауставила полиција. Кажу да су спремни да остану целе ноћи на протесту.

Представници више пољопривредних удружења разговарали су у Влади Србије са премијерком Аном Брнабић и председником Одбора за пољопривреду и Народне сељачке странке Маријаном Ристичевићем, а после састанка су изјавили да нису задовољни разговором јер, како су рекли, није испуњен ниједан њихов захтев.

Према ономе што су пољопривредници раније саопштавали, тражили су, између осталог, да се утврди минимална откупна цена млека од 78 динара по литру плус ПДВ, затим субвенције по хектару од минимум 35.000 динара, премије за млеко 20 динара по литру, умањење акцизе на дизел-гориво.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво