Читај ми!

Вођа српског спасилачког тима: Земљотрес у Турској превазишао моја најцрња очекивања

За огроман труд, храброст и пожртвованост које је са својим тимом уложио у борби са катастрофалним последицама земљотреса у Турској, пуковник полиције Давор Видовић, вођа Специјалистичког тима за спасавање из рушевина, награђен је медаљом. Видовић напомиње да је осам дана даноноћне акције, трке с временом и борбе за животе, превазишло његова најцрња очекивања, иако се за тако нешто спремао целу каријеру.

Разорни земљотрес који је пре три месеца погодио Турску однео је више од 40.000 живота. У трку за спас преживелих брзо се прикључио и српски тим. У току акције претраге пронашли су три живе особе. Једна од њих је била седамнаестогодишња девојка, која је из рушевина извучена 108 сати после земљотреса.

За огроман труд, храброст и пожртвованост које је са својим тимом уложио у борби са катастрофалним последицама земљотреса, пуковник полиције Давор Видовић, вођа Специјалистичког тима за спасавање из рушевина, награђен је медаљом.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Видовић је рекао да су и сада, после три месеца, осећања веома јака и помешана.

"Сам одлазак у председничку палату у Анкари на пријем побудио је осећања и вратио ми се цео филм како се то све одвијало, наравно доста стресно и ево и сада сам устрептао док причам о томе", рекао је Видовић.

Осам дана даноноћне акције, трке са временом и борбе за животе, све је то, каже, превазишло његова најцрња очекивања, иако се за тако нешто спремао целу каријеру.

На терен иду најспремнији тимови

"Сваки дан је доносио неке промене, када се појавите и видите шта се дешава на терену увек је било све горе од онога што сте мислили да ћете видети", рекао је Видовић.

"Када станете испред неког објекта и неко вам каже да је претпоставка да је у том објекту било од 80 до 100 станара, свака индиција да има затрпаних особа је била оправдана и јесте било тако, али разарење је било толико велико да је била мала шанса да ћете пронаћи неко живог", испричао је Видовић.

Са члановима тима у Турској били су спасиоци и из Новог Сада, Крагујевца, Београда, Ваљева, Ужица, Ниша, Бора.

На такве врсте интервенција увек иду најспремнији тимови, каже Видовић.

"Међутим, то зависи и од места где се иде, тако и позивамо људе. Ако се иде авионом, прво активирамо људе из Београда, а када смо ишли у Албанију, гледали смо да позовемо људе из Ниша и Крагујевца", рекао је Видовић.

"Покушавамо да време сведемо на минимум, наше време одзива и поласка на место интервенисања", каже спасилац.

Где је сада Зиги

Велику и важну улогу у претрази терена имали су и пси, а члан српског тима био је Зиги, који је допринео спасавању преживелих.

"Зиги је и даље активан у нашој служби, полако престаје да ради јер је старији пас, али помаже у тренингу млађих паса", рекао је Видовић.

Додао је да добро утрениран пас може лако да пронађе особу, али да је у Турској био толико велики степен разарања да је и тако добар пас морао да се помучи да би пронашао унесрећеног.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво