Читај ми!

Рањена девојчица из Рибникара и даље у тешком стању

Професор др Душица Симић, начелница одељења за анестезију на Дечјој клиници у Тиршовој каже за РТС да девојчица има метак у глави који није могао да буде извађен и да је и даље у критичном стању. Лекари се боре за њен живот и прогноза је неизвесна, додаје Симићева. У дечјој болници у Тиршовој окупили су се анестезиолози, међу којима и они који су збрињавали повређене у две трагедије.

У Ургентном центру је деветоро пацијената, троје из ОШ "Владислав Рибникар" и шесторо из Младеновца. Три пацијента су и даље у тешком стању.

Из смедеревске болнице и последњи пацијент је пуштен на кућно лечење.

У дечјој клиници у Тиршовој тешко повређена девојчица и даље је животно угрожена.

Проф. др Душица Симић, начелница одељења за анестезију на тој клиници каже за РТС да девојчица има метак у глави који није могао да буде извађен и да је у критичном стању.

Лекари се боре за њен живот и прогноза је неизвесна, додаје Симићева.

"Изузетно је било тешко чути вест о пуцњави. Очекивали смо више од три пацијента која су стигла у Тиршову."

Најтеже поред шока што се тако нешто десило, за Симићеву је био поглед њене главне сестре: она није знала у том тренутку шта се дешава с њеним дететом које похађа једну од оближњих школа.

"Било је потресно видети шта проживљава а успела је и поред тога да свој посао обави беспрекорно", истиче Симићева.

Обука за анестезиологе који примарно не лече децу

У Србији ради само 50 дечјих анестезиолога а управо се у Тиршовој одржава обука за лекаре који обично не збрињавају децу. Дошли су анестезиолози из свих земаља некадашње Југославије, а пријављно је њих око 130.

Наглашава да су едукације за такве лекаре специјалисте веома важне будући да се интензивно лечење, анестезиологија, реанимација детета потпуно разликују у односу на одрасле.

"Да доктори који обично не раде са децом не пролазе сваке године кроз овакве обуке, постојала би велика опасност да се направе грешке", наглашава Симићева.

Према њеним речима, учествују изузетно добри страни предавачи, организују се радионице где се вежбају вештине неопходне за рад.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво