Читај ми!

Бранко Ружић поднео оставку на место министра просвете

Министар просвете Бранко Ружић поднео је оставку, потврђено је РТС-у. Оставка је лични, али и политички чин, у развијеним демократским друштвима, а у нашем региону, врло често одлика слабости, навео је Ружић у писму премијерки Ани Брнабић.

Ружић је писмо председници Владе Ани Брнабић, у којем подноси оставку, објавио на свом Твитер налогу.

Ружић је у писму премијерки навео да у смирај тродневне националне жалости, као одговоран и васпитан човек, у складу са чланом 23 Закона о Влади подноси неопозиву оставку на позицију министра просвете и да је то, како је навео, једина рационална и часна одлука у овим околностима. 

Додао је да је премијерка упозната са чињеницом да је оставку понудио дана када се догодила трагедија у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду.

"Оставка је лични, али и политички чин, у развијеним демократским друштвима, а у нашем региону, врло често одлика слабости. Нека јавност суди", навео је Ружић.

Ружић је навео да у светлу катаклизмичне трагедије која је задесила нашу државу и њене грађанке и грађане у ОШ "Владислав Рибникар", користи прилику да "још једном у неизрецивом болу изрази најдубље саучешће најмилијима пострадалих, да мали анђели почивају у миру и да нам Бог помогне да се овако нешто више никада не понови".

"Драматичне слике догађаја из школе, сузе проливене при изјављивању саучешћа неутешним родитељима пострадале деце доживотно ћу носити као печат на души", истакао је Ружић.

Ружић је рекао да осећа моралну и професионалну обавезу да се најискреније захвали свима у образовном систему – наставном, ваннаставном особљу, директорима, ученицима, студентима, ректорима, деканима, начелницима школских управа, психолозима, секретарима, помоћницима министра, саветницима, запосленима у Министарству, на веома плодотворној сарадњи.

"Такође, изражавам колегијалну захвалност лично Вама и свим колегиницама и колегама у Влади Републике Србије, као и председнику Републике на дугогодишњој сарадњи, узајамном поверењу у борби за бољу и успешнију Србију", навео је Ружић.

Изразио је наду да сви правдољубиви грађани, али и политички опоненти осећају потребу да као друштво будемо уједињени у болу, тузи и борби, да добро победи зло, а правда неправду. 

"Србији је потребна мудрост, сталоженост, љубав и емпатија, никако распиривање конфликата и ангажовање медијских машинерија за те потребе, ма са које стране долазиле. Србија је једна једина, алтернативну државу немамо, и зато је морамо чувати, градити и заштитити у овим туробним тренуцима", поручио је Ружић.

Нагласио је да ће лично, у оквиру своје Социјалистичке партије Србије, наставити још одлучније, чистог образа и са љубављу да се бори за развијену, национално поносну, социјално праведну, међународно уважену Србију, европских вредности.

На месту министра просвете Ружић је био од октобра 2020. године. Пре тога је, 2013. и 2014. године, у влади Ивице Дачића обављао је дужност министра без портфеља задуженог за европске интеграције, а од 2017. до 2020. био је министар државне управе и локалне самоуправе у првом кабинету Ане Брнабић.

Члан је Извршног одбора Социјалистичке партије Србије.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару