Читај ми!

Четвртком у 9: Како да школа поново буде безбедно место

Насиље је свуда у порасту, родитељ треба да задовољи низ потреба детета, а оно што му је пре свега потребно јесте топлина емоција. Потребно је да као друштво направимо низ додатних корака како се трагедије каква се догодила у ОШ "Владислав Рибникар" не би поновиле, речено је у емисије "Четвртком у 9".

Морамо да причамо о овоме што се догодило у ОШ "Владислав Рибникар", само треба наћи прави начин, рекао је Срђан Миловановић из Републичке комисије за ментално здравље.

"Ово је посебна ситуација, информације које су доступне јавности треба да буду нормиране, истините и да немају последице које нису добре", сматра Миловановић.

Каже да није могуће да се превенира све што ће се десити, и да је веома тешко рећи колико је неко ко је овако нешто учинио био свестан својих поступака.

"Сарађујемо са школама, али та сарадња може да се употпуни. Радимо на томе, и школски педагози и психолози су прва брана проблемима, али и прва адреса за потребе које ученици имају", рекао је Миловановић.

Било које карактеристике детета које је починило злочин, сматра, не треба истицати јер је сада то све у сфери нагађања, али и да треба обратити пажњу на свако екстремно одступање у понашању детета.

Бојана Отовић Пјановић из Управе криминалистичке полиције каже да пропуста у раду обезбеђења и школског полицајца није било и да би се трагедија тешко спречила и да смо сви били на лицу места.

Не жели да лицитира са узрастом деце која треба да подлежу кривичној одговорности и да о томе тек треба своје мишљење да дају стручњаци из различитих области.

"Када говоримо о кривичним делима која почине малолетна лица, тај број је у стагнацији, а број појединих кривичних дела је и у опадању", каже Отовић Пјановићева.

Начелник Школске управе за град Београд Драган Филиповић каже да ће Министартсво просвете и Министарство здравља дати план подршке и помоћи и школи "Владислав Рибникар", али и другим школама.

"Посебно ћемо тај план разрадити за школу 'Владислав Рибникар" у којој се трагедија догодила. Школа неће радити до понедељка, а онда треба извршити прихват деце, треба да пружимо подршку и деци, али и просветним радницима", рекао је Филиповић.

Вукота Влаховић из Министарство за бригу о породици каже да одговор на насиље мора да буде системски, да норме и закони постоје, али да се у пракси не спроводе увек лако због чега је потребно да се донесу протоколи како би се што брже и лакше реаговало у оваквим ситуацијама.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво