Читај ми!

Kоји су елементи личности дечака довели до трагедије, објашњава Славица Ђукић Дејановић

Неуропсихијатар Славица Ђукић Дејановић каже за РТС да је у структури личности, генетском материјалу и систему вредности малолетника одговорног за трагедију у школи "Владислав Рибникар" дошло до споја који је створио социопатско понашање, а на то највише указује недостатак кајања.

Професорка Ђукић Дејановић каже да је "велики проблем то што починилац тешког злочина није увидео да има проблем".

Указује на то да таленат за глуму, успех у школи не могу заменити то што није имао друга, вршњачке комуникације, није делио мисли са својом породицом.

Према њеним речима, потребно је да се родитељи и наставници едукују и да обрате пажњу када је неко изврстан у својим школским обавезама, али друштвено изолован.

Коментаришући информацију полиције да је напад планирао бар месец дана, Славица Ђукић Дејановић констатује да је управо на то трошио слободно време. "Био је изопштен из комуникације, а била му је потребна подршка породице и вршњака."

"Починилац је био свестан последица"

Сматра да је у дечаковој структури личност, генетском материјалу и систему вредности дошло до споја који је створио социопатско понашање које се трагично завршило. "Модели за његову индентификацију нису били родитељи, спортски асови или особе из окружења."

Истиче да је јасно да то гнусно дело није учинио из афекта, да је био свестан својих последица. Анализа стручњака требало би да утврди да ли се везивао за имагинацију, ликове из видео-игрица.

То што није имао осећање кривице, истиче Ђукић Дејановићева, показује да његова личност има социопатских елемената.

"Родитељи морали да примете промене у понашању"

Сматра да су родитељи морали да примете да је последњих месец његово понашање сигурно било другачије него обично.

"Често се показало да масовне убице имају пристојно понашање у свом окружењу, то није параметар за психичку стабилност", додаје Ђукић Дејановићева.

Као забрињавајући појаву Ђукић Дејановићева види и то што је на друштвеним мрежама било 30.000 лајкова на коментаре типа "браво, царе". У перцепцији неких тинејџера је "главни јер је урадио нешто што нико није смео", закључује.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво