Читај ми!

Првомајске честитке и захтеви да се омогући достојанствен рад и пристојне плате

Данас се слави Међународни празник рада, који се у Србији обележава нерадно. Ресорни министар Никола Селаковић упутио је радницима честитку. Заштитник грађана Зоран Пашалић истиче да су достојанствен рад, пристојне и праведне плате, сигурни и здрави радни услови, као и право на синдикално организовање, вредности које су кључне за стварање праведнијег друштва и задовољних грађана. Опозиционе странке незадовољне положајем радника. Лидер СПС-а положио венац на споменик Димитрију Туцовићу.

Поводом Међународног празника рада - 1. маја, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић свим радницима и запосленима у Србији честитао је празник и истакао да они чине покретачки и развојни фактор, не само привреде, већ и целог друштва.

"Влада Републике Србије и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања улажу значајне напорне да кроз подстицање социјалног дијалога са свим странама - и радницима и послодавцима, буде успостављено међусобно поверење и разумевање између социјалних партнера, поштовање договора и испуњавање преузетих обавеза од стране сваког од учесника у социјалном дијалогу, каже министар Селаковић.

Он у саопштењу наводи да социјални дијалог мора да се развија на свим нивоима, од националног до локалног.

Истиче и да један од начина унапређења положаја радника јесу и колективни уговори, као и да суданас колективним уговорима покривене све јавне службе, али да ће у наредном периоду Влада додатно подстицати закључивање колективних уговора и у другим гранама привреде.

Селаковић је навео и да је Србија после 18 година добила нови Закон о безбедности и здрављу на раду који је усаглашен са ЕУ стандардима, и који ће значајно унапредити систем заштите радника у Србији у циљу спречавања повреда на раду, професионалних болести и болести у вези са радом.

Пашалић: Брига о радницима мора бити један од приоритета државе

Омбудсман је у саопштењу нагласио да брига о радницима, унапређење њихових права и положаја, морају бити међу приоритетима државе.

Неопходно је подићи квалитет услова рада, нарочито онима који раде на најтежим пословима, а приступ адекватној правној заштити као и једнаке могућности за напредовање додатно побољшавају положај радника, истакао је Пашалић.

Пашалић је поздравио доношење новог Закона о безбедности и здравља на раду, који је тренутно у скупштинској процедури, који треба да донесе неколико важних измена у унапређењу положаја радника, као што су увођење појмова рада од куће и рада на даљину, обавезне обуке у области безбедности, али и одговорност самих запослених за повреде на раду.

"То је веома важно и због чињенице да многи радници раде у условима који представљају ризик по њихово здравље и безбедност, а недовољна примена закона и прописа често доводи до тога да радници не добију адекватну заштиту", навео је у саопштењу заштитник грађана Зоран Пашалић.

Дачић положио венац на гроб Димитрија Туцовића

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, положио је венац на гроб Димитрија Туцовић.

Дачић је подсетио да је Димитрије Туцовић био оснивач српске социјалдемократије, као и да је СПС део тог континуитетета.

Димитрије Туцовић био је новинар, политичар и публициста, као и истакнути вођа и теоретичар социјалистичког покрета у Србији и један од оснивача Српске социјалдемократске партије.

Дачић, који је био на челу делегације која је положила венац, рекао је да је циљ СПС-а да и у наредним годинама афирмише принципе једнаких шанси за све људе, социјалне правде, и што бољег положаја радничке класе.

Истовремено, он је честитао свим грађанима Србије 1. мај, Међународни дан рада, и нагласио да без обезбеђивања високог нивоа радничких права не може да се осигура ни економски просперитет земље.

Опозиционе ССП, ДС и СДС: Радници данас немају шта да славе

Странка слободе и правде и Демократска странка, оцениле су, у одвојеним саопштењима, да радници у Србији данас немају шта да славе, те ССП предлаже да се донесе нови закон о раду, а ДС сматра да треба ојачати капацитете инспекције рада и правосудних органа.

Председник Удружења синдиката Србије Слога и посланик "Уједињених" Жељко Веселиновић рекао је да они предлажу "европски закон о раду" којим се гарантује да ће минимална зарада бити дефинисана тако да покрива минималну потрошачку корупу, да ће сви радници након 12 месеци рада на одређено време добити решење за стално запослење, да ће радни спорови бити решавани у року од шест месеци, а рад недељом укинут осим за послове неопходне за витално функционисање државе.

ДС тврди да статистика показује да запослени у Србији недељно раде у просеку 43,5 сати, док Закон о раду прописује радну недељу која траје 40 часова.

Тврде и да Србији прети "колапс пензионог система", а да су запослени "по правилу" пријављени на миминалац док им се разлика исплаћује "на руке".

Демократе оцењују да проблем није у важећим законима већ у примени и сматрају да је неопходно спровести низ мера за побољшање положаја запослених у Србији, а пре свега ојачати капацитета инспекције рада и правосудних органа.

Социјалдемократска странка тврди да осим ретких појединачних случајева, у последњој деценији изостаје истинска борба радника за њихова права и достојанствен живот, као и да уместо честитке поручује радницима да дигну свој глас.

Оцењују да је Законом о раду из 2014. године легализовано поништавање права радника, тврде да је створен систем партијског запошлавања, а да је власт од Србије направила "земљу јефтине радне снаге, а од радника понижене грађане".

Директор кампање покрета "Крени-Промени" Саво Манојловић поводом Међународног празника рада оценио је да је раст светске економије природно унапредио права радника и стандард и у Србији, а као кључне проблеме у јавним службама и јавним предузећима навео дискриминацију, те тврди да је запошљавање и напредовање повезано са владајућом странком.

Манојловић каже да економију треба засновати у много већој мери на модерним технологијама и ИТ сектору уместо на мануелним фабрикама где су радници слабо плаћени и често им је, каже, угрожено здравље, додајући да је Србији потребан развој образовања, модерно здравство и стабилан систем владавине права.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво