Читај ми!

Годишњица депортације новосадских и бачких Јевреја у концентрационе логоре Европе

Јеврејска општина Нови Сад обележава 79. годишњицу депортације новосадских и бачких Јевреја у концентрационе логоре Европе, а највише у Аушвиц.

Током Другог светског рата, неколико хиљада новосадских Јевреја скоро је нестало. У јануарској рацији 1942. године, фашисти су убили више од 800 Јевреја.

Током рата они су и депортовани и убијани, а неколико месеци пре краја Другог светског рата, 26. априла 1944. године, њих 1.900, углавном жене, деца и старији, из новосадске Синагоге одведени су у концентрационе логоре.

"Ово је тежак догађај за сваког Јевреја који данас живи у Новом Саду, али истовремено и ужасно важна лекција за све нас који и данас овде живимо, не само за Јевреје него за све Новосађане да морамо бити заједно у борби против сваке врсте насиља, зла и сваке врсте дискиминације", рекао је Мирко Штарк, председник Јеврејске општине Нови Сад.

"Данас, 79 година касније, веома је тешко да замислимо све те страхоте на улицама Новог Сада и баш зато је важно да негујемо културу сећања", истакао је Игор Црнобарац, заменик градоначелника Новог Сада.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије