Читај ми!

Добровољно служење војног рока – шта морају да прођу они који желе да обуку униформу

Пуковник Саша Петровић из Управе за обавезе одбране Министарства одбране рекао је за РТС да је интересовање младих за добровољно служење војног рока добро и да број пријављених кандидата сваке године расте. Број кандидата није ограничен и у овом тренутку прелази 300, напоменуо је пуковник Петровић.

Министарство одбране и Војска Србије упутили су јавни позив свим држављанима Републике Србије старости од 19 до 30 година који желе да обуку униформу Војске Србије да се пријаве за добровољно служење шестомесечног војног рока с оружјем. Позив за пријаву је отворен током целе године, а до краја маја траје пријављивање кандидата за јунски упутни рок.

Пуковник Саша Петровић из Управе за обавезе одбране Министарства одбране рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да се за добровољно служење војног рока могу пријавити сви држављани Републике Србије старости од 19 до 30 година, оба пола.

Према његовим речима, кандидати се могу пријавити непосредно у надежним центрима Министарства одбране за локалну самоуправу, некадашњим војним одсецима, према месту пребивалишта, такође преко портала е-Управе и на шалтерима пошта на целој територији Србије.

Држављани Србије који имају боравиште у иностранству могу се пријавити преко надлежног дипломатског конзуларног представништва Србије у иностранству.

Да ли је број добровољаца ограничен

Пуковник Петровић каже да је интересовање младих за добровољно служење војног рока добро и број пријављених кандидата сваке године расте, резултати упута у 2022. су најбољи у последњих пет година.

Капацитети ВС у вези са смештајем и обучавањем кандидата су довољни и омогућавају да се сви пријављени кандидати који претходно буду оцењени као способни за вршење војне службе могу упутити на служење војног рока, напоменуо је Петровић.

Указује да број кандидата није ограничен и у овом тренутку прелази 300.

Лекарски прегледи кандидатa

Након подношења пријаве за служење војног рока, кандидати се упућују на лекарске прегледе и психолошка испитивања у надлежним војноздравственим установама.

Петровић објашњава да структура прегледа подразумева антропометријска мерења, психолошка и лабораторијска испитивања, офталмолошке прегледе, оториноларинголошке прегледе и друге специјалистичке прегледе према индикацијама, а за кандидате женског пола је обавезан гинеколошки предглед.

Физичка спремност кандидата

Пуковник Петровић је рекао да упуту за добровољно служење војног рока не претходи никаква физичка провера, јер се физичка спремност стиче и одржава током самог служења војног рока.

Након подношења пријаве и завршетка лекарског прегледа, кандидати се регрутују, каже Петровић и додаје да регрутна комисија оцењује способност кандидата за вршење војне службе и затим на основу стечених квалификација, знања и вештина, и на основу резултата претходно извршених лекарских прегледа, кандидатима одређују род или службу и војноевиденциону специјалност.

Уважавају се и жеље регрута за одређени род или службу под условом да испуњавају остале прописане услове.

Упут кандидата на служење војног рока обавља се током четири рока у току једне календарске године – 1. марта, 1. јуна, 1. септембра и 1. децембра.

Индивидуална специјалистичка обука

Приликом упута кандидати се шаљу у један од центара за основну обуку ВС – у Лесковац, Сомбор или Ваљево, период обучавања траје шест недеља и након тога кандидати се упућују на индивидуалну специјалистичку обуку ради стицања неопходних стручних специјалистичких знања и вештина за конкретну војноевиденциону специјалност.

Након завршене тромесечне инидивидуалне обуке, кандидати се упућују командној јединици установе ВС на целој територији Србије због колективне обуке и активног укључења у живот и рад јединице све до завршетка обуке.

Петровић каже да се обука састоји од војностручне и физичке обуке. У склопу војностручне обуке обучавају се у руковању личним наоружањем, у извођењу основних тактичних радњи и поступака у борби и савладавају основне садржаје из стројевог правила и правиле службе ВС. У оквору физичког вежбања баве се спортом.

Циљ обучавања је, како истиче, стварање поузданог, физички спремног и мотивисаног војника који поседује неопходна збнања и вештине за успешно функционисање у борби као појединца и саставу посаде или тима.

Бенефити добровољног служења војног рока

Пуковник Петровић је рекао да је главни бенефит могућност пријема у професионалну војну службу одмах након добровољно одслуженог војног рока уз могућност даљег напредовања, усавршавања и каријерног вођења.

Војници током добровољног служења војног рока имају месечна примања до 46.000 динара, зависно од чина. Стичу знања, вештине и способности које имају употребну вредност и у цивилном животу.

"Током служења војног рока и међу старешинама и међу својим другарима стичу пријатеље за цео живот", закључио је пуковник Петровић.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво