Читај ми!

Матић: Узнемирен сам одлуком о укидању кућног притвора Ромићу и Радоњићу, надам се да неће утицати на пресуду

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић каже да је изузетно узнемирен одлуком Апелационог већа, које је укинуло кућни притвор Ратку Ромићу и Милану Радоњићу, оптуженима за учешће у убиству новинара Славка Ћурувије. Надам се да ова одлука никако неће утицати на процес доношење пресуде и да је искључиво везана за проблеме који су произведени неефикасним судским процесом, поручује Матић.

Веран Матић наводи да иако није видео решење Апелационог већа, којим је укинута мера забране напуштања стана уз примену електронског надзора Ратку Ромићу и Милану Радоњићу, очекивао је такву одлуку после неправоснажне пресуде Европског суда за људска права из Стразбура.

"Веће које је донело ову одлуку преузима и сву одговорност за све што се може догодити пуштањем из кућног притвора Ромића и Радоњића", поручује Матић.

Додаје да као што је већ објављено, Европски суд је нашао да су били у притвору дуже него што је то било потребно, као и да је дуго трајало доношење одлуке Уставног суда о жалби на решење о продужавању притвора.

"Суђење оптуженима за убиство непотребно траје предуго. Првостепено веће је понављало идентичну пресуду не извршавајући захтев Апелационог већа да се објасне поједине одлуке, као што је увођење Н.Н. лица итд. И то је додатно продужило трајање суђења, самим тим и све што је у вези са тим", наглашава Матић.

Поручује и да одлука Европског суда нема никакав утицај на превоснажну пресуду која се очекује.

Надам се да исто тако ни ова одлука Апелационог већа нема везе са пресудом, већ да је једно можемо повезивати са одлуком Европског суда, наглашава Матић.

"Очекујем да ће коначна пресуда бити или потврђујућа када је реч о висини казне или већа као што је то и тражио тужилац, јер су у досадашњем поступку расветљене све околности овог убиства, како је државни безбедносни апарат као и у случајевима Ибарска магистрала, када су убијена четири члана СПО, покушај атентата на Вука Драшковића у Будви, као и убиство бившег председника Србије Ивана Стамболића, набруталније и најбезобзирније злоупотребљен за убиство новинара због аргументоване критике Милошевићевог режима", истиче Матић.

"Иако сам изузетно узнемирен овом одлуком и осећам да ће јавност у Србији такође бити изузетно узнемирена, надам се да ова одлука никако неће утицати на процес доношење пресуде и да је искључиво везана за проблеме који су произведени неефикасним судским процесом", закључује Матић.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара