Читај ми!

"Гранит 2023" – пред грађанима мигови, хеликоптери, оклопна возила

Више од пет хиљада припадника Министарства одбране и Војске Србије и 2.300 средстава међу којима и више од 60 летелица на земљи и у ваздуху, грађани ће имати прилику да виде у суботу на Аеродрому "Миленко Павловић". Поред мигова и хеликоптера Ми-35м и Х-145м у акцији, биће изложена оклопна возила из развоја и модернизовани ПВО системи. О детаљима приказа оспособљености ВС "Гранит 2023" за РТС је говорио пуковник Драган Мрдак, командант 98. ваздухопловне бригаде.

На Аеродрому "Миленко Павловић" у Батајници одржана је генерална проба за приказ способности Војске Србије "Гранит 2023" којој су присуствовали министар одбране Милош Вучевић и начелник генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Пуковник Драган Мрдак позвао је грађане да у суботу присуствују приказу. Улаз је слободан, а програм ће трајати од девет до 15 часова.

Према његовим речима, грађани ће имати прилику да виде широку лепезу летачког програма чији главни део почиње у 11 часова.

Мрдак је навео да ће се програм састојати од приказа секвенци оспособљености Војске Србије – специјалних јединица, хеликоптерских јединица до ловачке авијације и дефилеа ваздухоплова на крају свечаности.

Нагласио је да ће грађани у суботу моћи да виде новоуведена средства наоружања и војне опреме, међу којима су хеликоптери Ми-35м и Х-145м. Такође ћемо видети модернизоване авионе Миг-29. У летачком програму и у статичком приказу биће и модернизовани авион "орао", додао је пуковник Драган Мрдак.

Говорећи о средствима на земљи које би могле посебно да буду занимљиве гледаоцима, Мрдак подсећа да ће бити изложено 2.300 средстава, међу којима су средства копнене војске која се налазе у саставу специјалних јединца, али и средства из развоја из групације одбрамбене индустрије.

Указао је на то да ће ове године први пут бити изложена нека средства из развоја, као што су оклопна возила "застава М-20 МРАП" и "бов ОТ М-21", модернизовани ракетни систем ПВО "куб-М" и модернизовани лаки преносни систем "шило".

Мрдак напомиње да се капије аеродрома ретко отварају за посетиоце али, како каже, то значи и пилотима јер је то прилика да се сви увере како је Војска Србије опремљена и оспособљена.

"Напоменуо бих да ће капије бити отворене из правца Батајнице а главна капија из правца Нове Пазове", додаје Мрдак.

Током приказа очекују се велике гужве, на снази ће бити и измене у саобраћају. У Министарству одбране моле грађане да дођу раније. Подсећају да су уведене додатне линије превоза, а детаљи о томе биће истакнути на сајту Министарства одбране.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара