Читај ми!

Чaјeви лече карцином, биљни препарат враћа вид – како против реклама које нуде лажну наду

Чајевима од трава излечила карцином плућа, пресном храном против карцинома грла, биљни препарати лече рак, враћање вида. То су само неке од порука и наслова који се свакодневно могу наћи и на друштвеним мрежама, порталима, у електронским и штампаним медијима. Професор Синиша Радуловић, клинички фармаколог и председник Удружења медикалних онколога Србије, каже за РТС да такви препарати углавном уопште не помажу излечењу, а често и шкоде пацијентима.

Чaјeви лече карцином, биљни препарат враћа вид – како против реклама које нуде лажну наду Чaјeви лече карцином, биљни препарат враћа вид – како против реклама које нуде лажну наду

Професор Синиша Радуловић каже да је пацијентима тешко да се суоче са дијагнозом карцинома, да се плаше и онда мисле да треба да прочитају све и да јуре сами како ће да реше тај проблем.

Поручује да је страшно шта се све рекламира на друштвеним мрежама као лек за болести, али да ни традиционални медији нису много бољи, јер се рекламирају прозводи чија ефикасност није доказана.

Указује да би за рекламе на телевизијама морао да се пооштри кодекс и да се води рачуна шта се све рекламира. "Чак мислим да би свака реклама требало да прође процену да ли то пустити или не", додаје Радуловић.

Наводи да ми имамо прописе о томе, али да смо их олабавили.

"Зна се којим речима сме да се каже – не сме да се каже: ова супстанца или ова биљка убија канцерске ћелије. То ће лаику значити: одлично, треба да се тиме лечим", наводи Радуловић.

Каже да ти производи не помажу потпуно излечење, већ да углавном уопште не допиносе бољитку.

Анкета на Институту за онкологију: 65 одсто пацијената у метастатској фази користило неке препарате

Наводи да су својевремено на Институту за онкологију урадили анкету јер су пацијенти узимали различите препарате, па су желели да истраже шта све пију, од кога су добили те информације, као и колико новца за то троше.

"У то доба нису били баш толико скупи цитостатици, изненадило нас је да пацијенти троше више новца за такве препарате него што ми потрошимо да их лечимо", истиче Радуловић.

Додаје да 65 одсто њих у метастатској фази на хемиотерапији користи нешто од тих препарата.

"Шта је закључак? Јако је добро да лекар, онколог, разговара с њима, јер дефинитивно може нешто да узме, али да их пита и да буду отворени да му кажу, јер дођу пацијенти с неким анализама јетре које су катастрофалне, а не очекујеш то од своје терапије, него на крају испало да је из неког бурета пио чај и отровао малтене сам себе", објашњава Радуловић.

Треба разумети пацијенте

Ипак, наглашава да треба разумети пацијенте који када се нађу у таквој ситуацији, боре се за живот.

"Када чују да неко има рак, онда се јаве сви од фамилије, ја познајем овог који је пио оно, али сви ти препарати немају ниједан доказ о ефикасности, а вероватно ни то колико су токсични", каже Радуловић.

Наводи да када га питају да ли да пију такве производе, он одговара да је то одлично за оне који их продају, али да ће пацијенти дефинитивно потрошити паре, а вероватно им ништа неће помоћи, а може и да одмогне.

Указује да наша Агенција за лекове и медицинска средства води рачуна шта се све налази на тржишту и углавном те производ пушта као дијететске суплементе, а не као лекове.

"За њих је довољно да покажу да су нешкодљиви, а о ефикасности или токсичности нема говора. Мислим да би за неке озбиљније болести таква контрола била пожељна", каже Радуловић.

"Срамота што јавне личности рекламирају такве производе"

Наводи да је велика потражња за витаминима и у апотекама видимо "цео периодни систем елемената – калцијум, магнезију, цинк".

"Све пијемо, од витамина сви могући измешани без икакве контроле", додаје.

На питање колика је одговорност и јавних личности које се појављују и рекламирају такве производе, каже да је то злоупотреба.

"Ја не знам како пристају на то, не знам у чему је интерес... То је срамота", поручује Радуловић.

Говорећи о томе шта је решење, каже да то не треба да буде тајна између лекара и пацијента, да о томе треба да се разговара и да се објасни читава процедура лечења и шта је добро за њих, а да схвате да такви препарати за њих нису добри.

"Потребна је и већа контрола од стране Агенције за лекове и медицинска средства, можда и Министарства", закључује Радуловић.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се