Читај ми!

Отворена нова зграда Института "Биосенс", њено језгро плива на четири јастука

Нова зграда Института "Биосенс" свечано је отворена у Новом Саду. Европски центар изврсности имаће најсавременије лабораторије у области био и нанотехнологије у којима ће радити 250 научника, a део простора планиран је и за стартап компаније.

Зграда "Биосенса" је посебна по архитектури, али и стварима које ће се тамо развијати и производити, а реч је о "био-причама" које се ослањају на ИТ, истиче директор института Владимир Црнојевић.

"Зграда је јединствени објекат у Србији, има много нових елемената, издваја се језгро зграде које плива на четири гумена јастука и апсорбује све вибрације, аутомобил ако прође зграда може да се затресе, али центар остаје непокретан, што је захтев за развој у нанотехнологији, говоримо о скали од нанометара, свака микровибрација је критична", рекао је Црнојевић.

Други проблем јесте прашина – свако зрно значи да је пропала ствар и неопходно је да то језгро буде и чиста соба, објашњава директор Института.

"Честице се филтрирају помоћу специјалне конструкције где се из ње све избацује и остаје чист ваздух без икакве честице унутра", истиче Црнојевић.

У фокусу Института је спој ИТ-ја и био-света, а "Биосенс" је препознатљив по раду на пољопривреди будућности, како би се популацији обезбедило довољно хране.

"Поред тога имамо велики део истраживача који се баве заштитом животне средине и део који је ушао у биомедицину. Све био приче које се ослањају на ИТ нама су интересантне", навео је Црнојевић.

"Биосенс" је добио грант од 14 милиона евра – пројекат Института је био први од 170 предлога пројеката који су били поднети. Уз 20 милиона евра који су исплаћени од стране Владе урађена је инфраструктура и набављена опрема која се налази у згради.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се