Читај ми!

Почињу пријаве за полагање пријемног за специјализоване школе - највеће интересовање за ИТ и наставу на енглеском

Ученици осмог разреда који намеравају да упишу неку од специјализованих средњих школа могу од данас до 24. априла да се пријаве за полагање пријемног испита преко портала Моја средња школа. Милош Благојевић из Министарства просвете каже за РТС да су најпопуларнији ИТ смерови за рачунарство и информатику, али да по броју ученика који конкуришу на једно место одскачу две школе – Десета гимназија у Београду и Гимназија "Јован Јовановић Змај".

Све активности у вези са завршетком основне школе и уписом у средњу школу биће обављане преко портала Моја средња школа без подношења иједног папира.

Милош Благојевић из Министарства просвете каже за РТС да се пријављивање за полагање пријемних испита врши од данас до понедељка.

"Имамо могућност пријављивања и у основним и средњим школама, у основним матичним и средњим у којима се полаже пријемни. То се ради у петак и у понедељак, 21. и 24. априла", наводи Благојевић.

Истиче да је и онлајн процедура једноставна, потребно је отићи на сајт Моја средња школа и пратити упутства која се ту налазе.

Благојевић каже да је за ову годину спремљено око 4.500 места за упис у специјализована одељења.

"Понуда је велика. Сем места за ученике са посебним способностима у гимназијама, имамо обухваћене и ликовне и музичке школе", истиче Благојевић.

Најпопуларнији ИТ смерови и настава на енглеском

Благојевић очекује да ће сва места бити попуњена, али истиче да места неће бити за све.

"Отприлике нам се пријави око 7.000 ученика за 4.500 места. Интересовање је различито, али су можда најпопуларнији ИТ смерови за рачунарство и информатику", каже Благојевић.

Ако се гледа број ученика који конкуришу на једно место, истиче Благојевић, одскачу две школе – Десета гимназија у Београду и Гимназија "Јован Јовановић Змај" са одељењима у којима се настава слуша комбиновано на српском и енглеском језику.

Полагање пријемних испита биће одржано током маја, а ученици и родитељи резултате ће моћи да виде на порталу Моја средња школа.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво