Читај ми!

Нова Уредба о енергетској ефикасности – ко ове године може да рачуна на помоћ за замену столарије и изолацију

Уочи ускршњих празника, Влада је усвојила нову Уредбу о унапређењу енергетске ефикасности за ову годину. Уредба прецизира финансијску подршку грађанима за замену старе столарије, котлова за грејање и изолацију кућа. Помоћник министарке енергетике Милан Мацура каже за РТС да право на конкурс имају сви грађани Републике Србије, а да су приоритет најугроженији. Истиче да ће најзагађенијим и девастираним општинама давати већи ниво субвенција.

Помоћник министарке енергетике Милан Мацура каже за РТС да је Уредба ступила на снагу прошле недеље и да сада крећу у имплементацију мера које су у њој садржане.

"Новина у Националном програму за санацију јавних објеката, за који конкуришу локалне самоуправе како би санирале своје јавне објекте попут школа, вртића и домова здравља, јесте да ће додатне бодове добијати оне општине које имају повећан ниво загађења ваздуха. Исто тако, општине са највећим садржајем ПМ честица имаће могућност да пријаве два програма, за разлику од прошле године када су могли само један", објашњава Мацура.

Истиче да ће један од програма бити замена ложишта у смислу замене фосилних горива биомасом или топлотним пумпама.

"На овај начин желимо да подстакнемо јединице локалне самоуправе да санирају своје објекте како би смањиле загађење ваздуха", каже Мацура.

Веће субвенције за загађене и девастиране општине

Мацура наглашава да је за грађане најважније што се наставља Национални програм енергетске санације стабених зграда и породичних кућа.

"У сарадњи са Светском банком и локалним самоуправама настављамо да спроводимо позив ка градовима и општинама које ће се пријављивати. Након тога, локалне самоуправе ће, као и ранијих година, расписивати јавне позиве за извођаче радова, а после ће доћи и јавни позив за грађане. Овогодишњи програм ће бити отворен читаве године и грађани ће моћи да се пријаве у сваком тренутку", објашњава Мацура.

Каже да ће најзагађенијим и девастираним општинама давати већи ниво субвенција.

"Што се тиче јединица локалне самоуправе са повећањем загађења ваздуха и девастираних општина, у прогаму санације једне куће Министарство енергетике ће учествовати са 35 одсто, локална самоуправа са 15 одсто, а грађани ће задржати субвенције од 50 одсто", наводи Мацура.

Приоритет су најугроженији

Мацура истиче да право на конкурс имају сви грађани Републике Србије и да су процедуре и даље једноставне као што су биле.

"Једино што је потребно јесте да грађани попуне пријемни образац који садржи основне податке о домаћинству, броју чланова домаћинства, квадратури, стању столарије и начину на који се греју. Битно је да уз пријемни образац доставе предрачун радова од извођача односно мера енергетске санације које су предвиђене", објашњава Мацура.

Наглашава да су приоритет најугроженији и да зато у сарадњи са центрима за социјални рад и медијима покушавају до њих да допру.

"Нови програм ће омогућити за угрожена домаћинства, као и друге социјалне категорије, субвенције до чак 90 одсто", наводи Мацура.

Уштеда од 230 гигават-часова – годишња производња топлане у Нишу

Мацура наводи да су у оквиру Националног програма, који је почео 2021. године, до сада спроведена три јавна позива и да је субвенције добило око 20.000 домаћинстава.

"Негде су радови завршени, у неким локалних самоуправа су у току. Држава је у сарадњи са локалним самоуправама издвојила 2,7 милијарди динара, а уштеде су, што се тиче енергије, 230 гигават-часова. Да би грађани боље разумели, то је годишња производња топлотне енергије градске топлане у Нишу, која је трећа по величини у Србији. Исто тако, самањили смо емисију угљен-диоксида који емитује 58.000 возила годишње. То смо све успели за ове непуне две године од када спроводимо национални програм", истиче Мацура.

На питање зашто неке општине и градови не конкуришу и не користе помоћ, Мацура каже да је програм и даље нов. Наводи да се на први јавни позив јавило 67 локалних самоуправа, али да је већ прошле године учествовала 151 локална самоуправа.

"Ове године очекујемо да ће све јединице локалне самоуправе узети учешће и да ће сви грађани на територији Србије имати могућност да добију субвенције и енергетски санирају своја домаћинства", наглашава Мацура.

За грађане спреман и пакет мера

Мацура каже да су у оквиру новог јавног позива за грађане спремили и пакете мера, како би добијали већи ниво субвенција за више мера које спроводе.

"За замену столарије, котлова и фасаде појединачне мере ће се субвенционисати са 50 одсто. Када једно домаћинство одлучи да санира прозоре и стави изолацију, добиће субвенцију од 55 одсто, а може рачунати на уштеду енергије од 25 до 30 процената. Ако неко домаћинство одлучи да спроведе четири мере енергетске санације, као што су прозори, изолација таванице и фасаде и замена котла за грејање, држава ће му помоћи са 60 одсто, а ту ће, како је процењено, једно домаћинство остварити уштеду енергије од 60 одсто", истиче Мацура.

Каже да министарка инсистира да се у овој години направи и "зелени пакет".

"Домаћинство које жели да примени све мере енергетске ефикасности и поред тога уведе соларне панеле за производњу електричне енергије, добиће субвенцију од чак 65 одсто, а своје месечне рачуне ће смањити за 80 процената", истиче Мацура.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво