Читај ми!

Мигови, суперпуме, Ми-35 – шта ће све моћи да се види на приказу “Гранит 2023“ у Батајници

Министарство одбране и Војска Србије организују Приказ способности Војске Србије “Гранит 2023“ који ће бити одржан у суботу, 22. априла, на аеродрому ”Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници. Капије аеродрома за све посетиоце који желе да разгледају најсавременије наоружање и војну опрему биће отворене од 9 до 15 часова. О јединственој прилици да грађани наше земље сагледају снагу и моћ војске за РТС су говорили бригадни генерал Гордан Павловић, начелник штаба Команде Ратног ваздухопловства и ПВО и пуковник Александар Кари из Војнотехничког института.

Гордан Павловић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавио да је у суботу важан дан, јер се обележава Дан Војске Србије.

“Тим поводом организујемо приказ способности Војске Србије. Посетиоци ће имати прилику да виде сву технику којом располажемо и део способности. Капије аеродрома ће бити отворене од 9 сати. Имаћемо један преподневни програм који би требало да крене око 9.30 где ће наше колеге из Центра за летна испитивања приказати летне могућности 'ласте', 'газеле' и 'супергалеба Г4'. Главни програм је планирано да крене у 11 сати и трајаће сат времена, сат и 15 минута", навео је Павловић.

Током главног програма приказаће, додаје, део способности ваздухопловних састава, пре свега хеликоптерских јединица у садејству са специјалним снагама.

"Имаће прилику да виде брзо спуштање путем ужета на земљу, борбени хеликоптер Ми-35 који ће пружати ватрену подршку. Први пут ћемо приказати једну нову технику приликом платформе за тактичко извлачење. Након тога биће приказ могућности авиона 'орао Г-4', мигова 29 и завршићемо са ваздухопловним дефилеом. На земљи ће се дешавати дефиле специјалних јединица, приказаће најмодернију опрему којом располажу. Имаћемо и један поподневни програм. Биће ту колеге из хеликоптерских јединица МУП-а са хеликоптером 'камов' и 'суперпума'. Након тога је соло програм и газеле и хеликоптера Ми-35 и 'ласте' и биће приказ пара мигова 29 који ће приказати неке редовне задатке и редовну обуку која се изводи у нашим летачким јединицама“, истакао је генерал Павловић.
Александар Кари је казао да ће бити приказано 2.300 средстава којима је опремљена Војска и да учествује преко 5.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

“Од самих средстава која могу да се виде, ту је модернизовани авион 'орао', самоходна хаубица 'нора' и друга средства из развоја која су сада у фази испитивања и која ће бити уведена у Војску Србије“, невео је Кари.

Додаје да ће сви посетиоци моћи да се друже са припадницима Војске. "И они који су познаваоци наоружања моћи ће да поразговарају са еминентним стручњацима, а најмлађи, за које се увек припреми посебан програм, моћи ће да се сликају са нашим пилотима, тенкистима, артиљерцима", напомиње Кари.

Павловић истиче да су крајем марта кренули са припремама.

“Мислим да од времена СФРЈ није био оволики број ваздухоплова на оволико малом простору. Гледао сам временску прогнозу и очекујем да ће субота бити добар дан“, навео је Павловић.

Кари напомиње да ће на самом аеродрому бити отворене три капије за посетиоце.

"Замолио бих све грађане да у што већем броју дођу, али да, ако је могуће, дођу што раније. Биће уведене и додатне линије градског саобраћаја, о чему ће грађани бити обавештени преко сајта Министарства одбране", указује Кари.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво