Читај ми!

Резерве крви стабилне – како да сви допринесемо да остане тако

Након периода смањених резерви крви, последњих недеља стање је стабилно. Из Института за трансфузију крви наводе да тренутно највише недостају јединице нулте негативне крвне групе и позивају све који могу и желе да дају крв.

До пре неколико недеља Институт за трансфузију крви Србије имао је резерве за свега један дан. Сада је ситуација боља, односно имају тродневне резерве.

Докторка Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије рекла је за РТС да су тренутно најмање резерве нулте негативне групе крви.

Додала је да би било оптимално да се на недељном нивоу прикупи 2.000 јединица крви, али да се може радити са изнад 1.500 јединица недељно.

"Од почетка марта је тај број у недељама био између 1.500 ка 2.000, чему су допринели наши најмлађи даваоци крви, који дају први пут, зато што је март месец некако резервисан за акцију у школама и на факултетима", рекла је Ивана Родић.

Истакла је да је, како се не би нарушиле резерве крви, значајно да се задржи прилив крви какав је био током марта.

"Зашто је важно да сви који су здрави дају крв – зато што довољне резерве крви зависе од сваког од нас понаособ и што је више солидарних људи, већа је вероватноћа да ће резерве крви бити стабилне. Ако се деси ситуација да се смање, угрожава се рад здравствених институција у нашој земљи, пре свега овде у Београду где се лече најтежи пацијенти", навела је Ивана Родић.

Поручила је да Институт ради и данас и у понедељак од 8 до 15 часова и да је аутобус за давање крви данас испред "Стоп шопа" у Борчи од 10 до 15 часова и позвала све који желе и могу да дају крв.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво