Читај ми!

Окановић: Сваки пут је опасан уколико не вежемо појас и возимо брже него што је безбедно

На ауто-путевима за сада нема ванредних прекида, нешто успореније пролази се само у зонама радова. Најчешћи узрок саобраћајних несрећа у време празника је алкохол, каже Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја и истиче да је сваки пут опасан уколико не вежемо појас, не носимо кацигу, возимо брже него што је то безбедно.

Празници условљавају појачан интензитет саобраћаја на скоро свим главним путним правцима.

Више аутомобила на путевима, значи и више нервозе да се што пре стигне до одредишта, али не сме бити и мање концентрације. 

Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја, рекао је нема пута где се нису десиле саобраћне несреће, али да се неки путни правци по томе истичу – Ибарска магистрала, деоница од Чачка до Краљева, као и деоница од Краљева до Рашке.

Сваки пут је, каже, опасан уколико не вежемо појас, уколико не носимо кацигу, уколико возимо брже него што је то безбедно.

Најчешћи узрок саобраћајних несрећа у време празника је алкохол, каже Окановић и додаје да су ту такође и нервозни возачи који би да претекну и стигну што пре.

Према његовим речима, саобраћајна полиција је максимално појачала контролу.

Као додатни механизам у контроли ангажован је и велики број пресретача на ауто-путевима, али и на магистралним путевима. 

"Саобраћајна полиција ради препуним капцитетом и да би смањили исцрпљивање људских ресурса све више се тежи атоматској контроли, а то су камере", рекао је Окановић.

Битно је да, каже, возачи знају да ће њихов прекршај бити откривен и забележен.

У Србији је прошле године евидентиран 1,1 милион саобраћајних прекршаја, међу којима је било највише оних који су прекорачили дозвољену брзину - више од 300.000, док је због невезивања сигурносног појаса кажњено 174.000 возача.

За време празника, велики је број и страних возача у транзиту, који су често уморни, и журе ка својим дестинацијама, а додатно их и умори и успори гужва на граничним прелазима.

Нови талас гужви на путевима очекује се у понедељак поподне.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво