Читај ми!

Противградне ракете спремне за нову сезону, али су за потпуну заштиту неопходне мреже и осигурање засада

Сваке године у пољопривреди се бележи велика штета од града као елементарне непогоде. Сезона противградне одбране почиње 15. априла. Ракете су спремне, а завршене су и друге припреме.

На подручју општине Лучани прошле године противградни стрелци имали су пуно посла. Да би одбранили усеве и засаде од градоносних облака, у драгачевским селима испаљено је око четиристо ракета. И у овогодишњој сезони спремни су да дејствују са 16 противградних станица, обезбеђене су ракете, а локална самоуправа завршила је и све друге припреме.

"Да се обезбеде прилазни путеви до самих противградних станица како би противградни стрелци могли доћи несметано да извршавају своје радне задатке. Такође, локална самоуправа је већ за прошлу годину дала већа средства противградним стрелцима у износу од 12.000 динара на месечном нивоу и такође, тај износ средстава је планиран и за ову 2023. годину", каже Зоран Вучићевић, начелник Штаба за ванредне ситуације Општине Лучани.

Све је спремно и у Врању, где је на заштити око 50.000 хектара пољопривредног земљишта у систему одбране од града 10 лансирних станица.

"Набављене су ракете, набављена је пратећа опрема за стрелце, урађена је набавка горива, урађени су лекарски прегледи и одређени семинари, и такође су потписани уговори са стрелцима", наводи Небојша Стаменковић, градски већник задужен за пољопривреду у Врању.

Од 14 противградних станица у Кикинди половина је аутоматизована. По том систему ће и преосталих седам радити од јула.

До тада, локална самоуправа обезбедила је надокнаду за ангажовање стрелаца, са довољно ракета.

"Нама је у интересу и циљу да заштитимо наше пољопривредно земљиште, објекте, имовину, људе и све остало. Да ли ће то бити противградне ракете или нешто друго, одржавање тих самих противградних станица, то ћемо тек да видимо", каже Љубан Средић, члан Градског већа Кикинде за пољопривреду.

Дејствовање на градоносне облаке у потпуности не може да заштити воће и усеве, па се пољопривредницима саветује постављање мрежа и осигурање засада.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво