Читај ми!

Србија рачуна на знање у трци за Експо 2027.

Београд је још једном у Паризу представио кандидатуру за специјализовану изложбу Експо 2027. Уколико победи, организоваће је у новом сајамском простору поред будућег националног стадиона.

У згради старе француске берзе некада се преговарало о цени жита. Данас о томе ко ће бити домаћин идуће специјализоване изложбе. У тој трци Србија рачуна на знање.

"Док је била Чехословачка, усред ње је био један велики град. Данас имамо Чешку и Словачку, али тај град није више ни у Чешкој, ни у Словачкој. Који је то град?", рекао је идејни творац НТЦ модела учења Ранко Рајовић.

За оне који знају да је у имену некадашње државе сакривен град Осло, професор Рајовић би рекао да размишљају креативно. Творац методе учења кроз игру, део је тима који представља кандидатуру Београда за Експо 2027. под слоганом – Играј за човечанство, спорт и музика за све. Позив да се човечанство мења баш у Србији, послала је министарка за науку и иновације.

"Ја сам покушала да покажем колико је игра битна не само за децу, одрасле и за науку. Јер из те игре су изашла највећа открића. Приказала сам откриће пеницилина, електричне струје и данас рецимо изграђујемо телескопе, који омогућавају да гледамо прошлост и будућност у исто време", рекла је министарка за науку и иновације Јелена Беговић. 

На претходном представљању, у име Србије говорио је Новак Ђоковић. На овом – први човек Лауреус фондације која је Новака четири пута прогласила за спортисту године. Пред њим је био задатак да делегатима објасни значај спорта и зашто је Београд право место за Експо.

"Србија има инспиративна имена у мушком и женском спорту која су у светском врху и верујем да они преносе поруку младима у Србији и да их инспиришу не само да буду изузетни у спорту већ у будућности чиме год да се баве", каже Нед Вилс из Лауреус фондације.

Рачуница показује да би Србија у изложбу требало да уложи 300 милиона евра. Добит би, кажу надлежни, била вишеструка – око милијарду. У име потенцијалног домаћина, поруку шаље и прва дама.

"Ми смо један свет, једно човечанство. Ако не будемо играли као тим, изгубићемо најважнију утакмицу, утакмицу са сопственим технолошким развојем", поручила је Тамара Вучић.

Развој не искључује традицију. Гласом и музиком Србију је представио дуо – браћа Теофиловићи.

За Експо се уз Београд боре шпанска Малага, Пукет у Тајланду, Минесота у Америци и Барилоче у Аргентини. Победника одлучује Међународни биро за изложбе са седиштем у француској престоници. Ко је освојио највише гласова, биће познато у јуну. 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво