Читај ми!

Два села у општини Блаце добила оптички интернет

Мештани села Горње и Доње Сварче у општини Блаце добили су оптички интернет у оквиру пројекта "Увођење оптичке инфраструктуре у руралним подручјима".

Два села у општини Блаце добила оптички интернет Два села у општини Блаце добила оптички интернет

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је приликом селима Горње и Доње Сварче да је савремена комуникација путем интернета најважнији пројекат за младе и останак на селу, за привреду и раст БДП-а.

"Иако су за старије најбитнији путеви, ово што радимо данас је много важније за младе и за децу у школама, зато што је то део њиховог одрастања", рекла је Брнабић и додала да не може да се очекује од младих да остају на селу ако немају интернет.

Брнабићева је објаснила да се много новца улаже у овај пројекат и да ће старији тек увидети колико значи интернет и колико отвара могућности за младе.

Рекла је да је ово и економски пројекат и пројекат за привреду и да се овим пројектом граде дигитални путеви.

"По анализама Светске банке, када видите како се брзи интернет одражава на економску снагу једне земље, видите да ако имате 10 посто брзог интернета на некој територији, да је на тај територији већи раст БДП до 1,4 одсто", рекла је Брнабићева.

Циљ да до 2025. 99 одсто Србије има брзи интернет

Ана Брнабић каже да се граде "дигитални путеви, брзи интернет се одражава и на економску снагу једне земље" и циљ је да до 2025. године 99 одсто Србије буде покривено брзим интернетом који је важан за раст БДП-а као предуслова за изградњу инфраструктуре, додала је председница Владе Србије у обраћању мештанима села Сварче.

Србија се дигитализује, е-управа омогућава велики број погодности, Е-аграр, а циљ је и потпуна дигитализација образовања, као и покретање интернет трговине, рекла је премијерка.

Оптички интернет поред око 200 мештана користиће и ученици и предшколци издвојеног одељења основне школе Стојан Новаковић у Сварчи, који су добили и лаптопове и додатну опрему.

Стратегија владе Србије је да до 2025. године 700 најудаљенијих села и њихови мештани и ученици добију брзи оптички интернет, рекла је Брнабићева.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се