Читај ми!

Шта све будуће маме могу да сазнају о донорима сперматозоида из Данске

Највећа испорука донираног материјала за вантелесну оплодњу стиже у Народни Фронт. Будуће породиље добијају детаљне информације о генетици донора, могу да чују какав му је глас, да виде какав му је рукопис, фотографију из његовог детињства. Увозимо репродукционе ћелије из четири земље, а само Данска даје све ове информације.

У Народном фронту чувају се замрзнуте јајне ћелије, сперматозоиди и ембриони на температури од минус 196 степени.

Колико је ту потенцијалних беба – немогуће је знати, кажу лекари, али будуће маме, за чију оплодњу генетски материјал стиже из данске банке, могу да добију све информације о донору, чак и шта је сањао када је био мали, који број ципела носи, да ли је пушач, која му је омиљена боја или аутомобил. Списак је дуг и занимљив.

"Пацијенти се интересују, они желе што више података да добију. Можете добити податке о образовању донора, интересовањима, хобијима, имате слике из детињства, руком писану поруку, гласовну поруку, податке о коефицијенту емоционалне личности, цео списак питања и одговора, податке о његовом породичном стаблу, родитељима, да ли је ожењен, има ли децу", наводи клинички ембриолог "Народног фронта" др Ана Јеремић.

Ипак, колико год овакве информације биле интересантне, докторима су најважније оне о здраственом стању, породичној историји болести и психолошкој процени. ДНК донора тестира се на разне заразне болести: ХИВ, хепатитис, али и генетске, између осталог и на спиналну мишићну атрофију.

"Колико су та тестирања детаљна говори податак да 73 одсто жена у овој банци не дође до финалног корака, управо због свих ових претходних критеријума, а око 80 одсто мушкараца не дође такође до финалног корака, већ само 20 одсто јер су критеријуми заиста ригорозни", истиче др Ана Јеремић.

Већ три и по године у Србији постоји Национална банка репродуктивног материјала, али је проблем то што нема донора. До сада је само пет мушкараца донирало сперматозоиде, а ниједна жена није дала јајне ћелије. Прве дониране јајне ћелије из иностранства сигле су у децембру, добило их је шест жена, а тренутно је 800 парова и жена без партнера пријављено за вантелесну оплодњу на тај начин.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу