Читај ми!

Председник САНУ за РТС: Учинићу све да Академији обезбедим континуитет са традицијом

Пошто је изабран за председника Српске академије наука и уметности, Зоран Кнежевић је поручио да ће учинити све да академији обезбеди континуиет са традицијом коју баштини. Академика Кнежевића у свету сматрају једним од најбољих познавалаца малих тела у свемиру, а о томе како ће водити Академију, говорио је за РТС.

Зоран Кнежевић је рекао за РТС да је у предлогу рада који је представио на предизборној конференцији да је истакао да би окосницу његовог рада требало да буде континуитет са претходним периодом и управљање у складу са стандардима САНУ-а.

"Континуитет се сам по себи наметнуо јер је Академија у последњих осам година постала добро уређена институција у којој има велики број активности“, истакао је Кнежевић.

Према његовим речима, за ново руководство је изазов да тај ниво одржи и евентуално унапреди.

"Надам се да је искуство које имам и ја и моји сарадници нека врста гаранције да у нашој намери да управљамо на добар начин и да ћемо у томе и успети“, напоменуо је председник САНУ.

Говорећи о КиМ, рекао је да се Академија већ 150 година бави Косовом и Метохијом, углавном користећи научни метод и у оквиру компетенција које она има.

"Ми смо спремни да се одазовемо и одазвали смо се пре две године позиву који је иницирао председник Републике. Академија је послала књигу са једним бројем мишљења и предлога“, рекао је Кнежевић и додао да је недавно на Одбору за КиМ покренута распава о тренутном преговарачком процесу.

Кнежевић је једини председник САНУ по коме један астероид носи име.

Напомиње да астрономија није можда најпопуларнија наука, али је најстарија и једна од најлепших и најатрактивнијих.

"Наша астрономска опсерваторија у Београду пре неки дан је обележила 136 година од оснивања. Астрономија је присутна у нашем друштву. Чињеница да сам ја као астроном изабран на чело председника САНУ, ако допринесе да се неки млади људи определе да студирају астрономију, онда ће и мој избор бити од користи“, рекао је Кнежевић.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво