Читај ми!

Жене на стубу срама – зашто осветничка порнографија у Србији није кривично дело

Осветничка порнографија је у многим земљама кривично дело, у Србији није. Ако постанете жртва, морате да поднесете личну тужбу и сами прикупљате доказе. Истраживање које је Аутономни женски центар спровео 2020. у средњим школама показује да је девет одсто девојчица доживело да су приватни снимци и фотографије објављивани без њихове дозволе, а осам одсто њих је било изложено сексуалној уцени.

Милош Ђајић из Иницијативе "Не посматрај, реагуј" каже да особа и не зна да ју је неко снимао зато што је била заљубљена или зато што ју је снимао тадашњи партнер.

Најчешће из освете, али и из жеље за доказивањем, појединци злоупотребљавају интимне слике својих бивших партнерки и објављују их без њихове дозволе. Према нашем закону, овај поступак се не третира као кривично дело.

"Ми живимо у култури селфија где многи људи имају потребу да се сликају па и у интимним односима. Оно што је кључно је да се промени закон и да наш кривични закон има у себи осветничку порнографију као кривично дело да би могао да реагује по службеној дужности. Ви као приватно лице покренете парничну тужбу против некога, где сами морате да прибављате доказе", каже Ђајић.

На Телеграму, апликацији за размену порука и слика на мобилним телефонима, откривено је више дестина група чији су корисници делили и овакве снимке.

"Ја сам направила списак од 16 група и послала Телеграму, када су они добили те спискове они су аутоматски угасили те групе. Међутим, нове групе ће настајати поново и поново и ми морамо да имамо системско решење и да шаљемо јасну поруку да је објављивање без дозволе апсолутно недопустиво у исто време и да се укључимо и ми као друштво и да осуђујемо такву врсту понашања", каже новинарка Бирна Анђела Миливојевић.

У овом тренутку оштећене жене могу једино приватном тужбом да потраже правду. У тренуцима када осећају срамоту, стид, страх, када због трауматичног искуства често морају да напусте посао или да се одселе, ретко која од њих се на то одлучује.

"Замислите да се ваш приватни снимак из најинтимнијег момента нађе пред 53.000 људи, а ви сте последњи ко сазна да се то десило и ви се просто нађете у ситуацији да морате да идете улицом и да размишљате ко све зна, ко вас је све видео, нарочито у мањим местима за које сам ја налазила примере. Девојке које су морале да се иселе из града због јавног срамоћења и јавне осуде коју су добиле након што се неки приватни снимак објавио апсолутно без њихове дозволе", рекла је Миливојевићева. 

Број случајева осветничке порнографије порастао је током пандемије. Телеграм се најчешће користи јер има мање ограничења, па је лакше поставити недозвољене снимке. Ипак, 2021. угашена је група "Нишлијке", која је имала 34.000 пратилаца. Против администратора је подигнута оптужница за ширење порнографског садржаја, али тај случај још није добио судски епилог.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво