Читај ми!

Католици и протестанти славе Ускрс

Католици, протестанти, англиканци и друге западне хришћанске цркве прослављају највећи хришћански празник, ускрснуће Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу.

У катедрали Узнесења Блажене Дјевице Марије одржана је миса Ускршњег бдења коју је предводио београдски надбискуп Ладислав Немет. Обред је почео паљењем свећа које симболизују Христов улазак у мрачни свет. 

Надбискуп Немет мису je служио у катедрали светог Ивана Непомука у Зрењанину. "Бог не одустаје од човека, од створеног света, него нас воли", истакао је надбискуп.

Након мисе верницима је подељена нафора, а најмлађима и ускршња јаја и слаткиши. 

Надбискуп Немет навео је у Ускршњој посланици да се Божја љубав најбоље очитује у отајству ускрснућа.

"Сâм Исус је рекао да није дошао међу нас нити узео људско тело да нас осуди, него да нам дарује живот, живот у највећој пунини, живот који нико не може уништити. Највећи знак љубави је то што је Исус дао свој живот за нас и потом ускрснуо. У овом ускрсном догађају можемо видети да није смрт, ни грех, ни зло, задња реч наше стварности, него живот. Можемо ми бити и лоши, као што се, на пример, толико ђаволског зла догађа сада у Украјини због рата, али ни тада Бог не одустаје од човека, од створеног света, него нас воли", навео је надбискуп Немет.

Ускршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.

Јаје је симбол обнављања природе и живота и као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто ускршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.

Прво обојено јаје оставља се на страну до идућег Ускрса и зове "чуваркућа", а верници храну доносе у цркву на благослов.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво